Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a precizat, joi, că preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Adela Cojan a prezentat un raport în şedinţa Executivului care arată că, în acest an comparativ ccu anul 2018, a crescut numărul concediilor medicale, în special în cazurile de oncologie, chirurgie ortopedică, neurologie, reabilitare medicală şi cardiologie, lucru care a dus o sarcină suplimentară pe bugetul CNAS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„A venit un raport. A fost invitată în şedinţa de Guvern doamna preşedintă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a face o comparaţie între numărul de concedii medicale pre-pandemie şi post-pandemie. S-au luat ca termeni de referinţă anii 2018, respectiv 2023 şi s-a remarcat în raport o creştere a numărului de concedii medicale, în special în cazurile de oncologie, chirurgie ortopedică, neurologie, reabilitare medicală şi cardiologie”, a afirmat Mihai Constantin, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului despre raportul privind concediile medicale şi dacă vor urma noi măsuri în acest sens.

El a mai spus că o cauză a creşterii numărului de concedii medicale luate în acea perioadă ar fi şi faptul că a fost adoptată o lege specială care oferă posibilitatea unor astfel de concedii şi pentru cei care oferă sprijin parental sau tutelar bolnavilor cronici şi dreptul la concediu medical de asistenţă.

„Una dintre cauzele acestor creşteri, nu este una semnificativă, dar ţin să reamintesc că din acest an o lege specială oferă inclusiv celor care dau suport parental sau tutelar bolnavilor cronici dreptul la concediu medical de asistenţă. Este una dintre cauzele care a dus la creşterea acestui număr”, a mai explicat Constantin.

Chestionat despre faptul că au fost luate concedii medicale pe nedrept, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că a fost constatată o sarcină suplimentară pe bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind concediile medicale, însă nu a fost făcută o anchetă privind luarea pe nedrept a acestor concedii.

„Ca să ajungem la această secţiune – concedii medicale pe nedrept, ar trebui să existe o investigaţie şi să putem lua în considerare rezultate. Evident un interes există. S-a constatat o sarcină suplimentară pe bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în ceea ce priveşte concediile medicale şi se studiază problema, dar nu suntem în faza în care să putem să spunem că acele concedii medicale au fost luate cum aţi menţionat dumneavoastră”, a completat Mihai Constantin.

Guvernul a avut pe ordinea de zi prezentarea unui raport cu privire la situaţia concediilor medicale acordate şi decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate care a fost prezentat de Adela Cojan, preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.