USR a organizat, marţi, un protest la sediul Ministerului Educaţiei, împotriva unei Ordonanţe pe care ministrul Ligia Deca o pregăteşte şi despre care Opoziţia spune că este ” o chestiune monstruoasă care îi va transforma pe oligarhii din universităţi în mari latifundiari, capabili să dispună pe utilizarea proprietăţilor din domeniul public”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat la sediul Ministerului Educaţiei că membrii comisiilor de învăţământ din Parlament şi membri şi susţinători ai USR au organizat un protest spontan, împotriva Ordonanţei pe care ministrul Educaţiei Ligia Deca o pregăteşte pentru zilele următoare.

”Protestăm vehement împotriva uneia dintre prevederi, o chestiune monstruoasă care îi va transforma pe oligarhii din universităţi în mari latifundiari, capabili să dispună pe utilizarea proprietăţilor din domeniul public, inclusiv cu fonduri nerambursabile şi bani europeni”, a spus Pălărie.

Senatorul a precizat că este o ”monstruozitate fără seamăn”.

”Universităţile ar trebui să se ocupe de performanţă academică, nu de performanţă imobiliară şi ar trebui să avem o ţară în care cu totul şi cu totul altele trebuie să fie preocupările doameni ministru”, a mai declarat Ştefan Pălărie.

”Înţeşegem că un lăutar poate să dea melodii cu dedicaţie, însă este inadmisibil ca un înalt demnitar al statului să dea legi cu dedicaţie pentru dezvoltatori imobiliari. În cazul în care doamna ministru Ligia Deca mai mai ştie pe unde să o ia când se simte pierdută, îi atragem atenţia că în această mică cărticică care este Constituţia României, la articolul 136 avem o prevedere cât se poate de simplă: Proprietatea este publică sau privată, iar la aliniatul 4 spune că bunurile proprietate publică sunt inalienabile”, a afirmat Pălărie.

”În niciun caz nu avem ceea ce doamna ministru se pregăteşte să modifice în legea învăţământului superior 199/2023, şi anume dreptul universităţilor de a construi pe terenuri din domeniul public care nu aparţin acestor universităţi. Este o chestiune scandaloasă, despre care doamna ministru afirma aseară că doar universităţile publice ar putea să susţină acest drept”, a spus Pălărie, adăugând că în textul Ordonanţei a dispus ca toate universităţile, fie publice sau private, să poată să realizeze acest drept de ocnstrucţie de clădiri pentru universităţi care nu au în acest moment acest drept, pe bună dreptate.

”O să îi solicităm doamnei ministru să ne spună care sun avantajele acestei modificări legislative şi cum aceste avantaje ar putea fi vreodată mai mari decât haosul juridic creat de prevederile din textul legii”, a afirmat senatorul USR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.