Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) organizează, vineri, un protest în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene de la Bucureşti cu ocazia vizitei Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, şi a Colegiului Comisarilor. Transportatorii cer stoparea adoptării Pachetului Mobilitate 1, ce cuprinde măsuri considerate protecţioniste, aplicate în favoarea transportatorilor din Vestul Europei, în defavoarea celor din Est.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestul anunţat de UNTRR are loc, vineri, între 08:30 şi 10:30. 

”Acest protest are ca scop conştientizarea factorilor politici decidenţi de la Bucureşti şi Bruxelles privitor la pericolul pe care îl reprezintă adoptarea acestui nou pachet de reglementări care va închide piaţa transporturilor vest europeană pentru transportatorii rutieri din est, prin măsuri vădit protecţioniste, inadmisibile într-o piaţă liberă cum se autocaracterizează Uniunea Europeană”, au transmis orgaizatorii. 

UNTRR a mai solicitat organizarea unui protest în data de 11.01.2019 şi în Piaţa Victoriei, însă cererea a fost respinsă de Primăria Municipiului Bucureşti.

Comisia de Transport şi Turism a Parlamentului European (TRAN) a votat, joi, amendamentele de compromis privind Pachetul de Mobilitate 1. Au fost respinse amendamentele la propunerea de revizuire a Regulamentului 561/2006 privind timpii de conducere şi de odihnă ai şoferilor profesionişti – raportor Wim van de Camp şi la propunerea de lege specială pentru aplicarea Directivei detaşării nr. 71/1996 la transporturile rutiere – raportor Merja Kyllönen. 

În schimb, au fost  adoptate amendamentele la propunerea de modificare a Regulamentului nr.1071/2009 privind accesul la profesie şi a Regulamentului 1072/2009 privind accesul la piaţa de transport rutier de marfă – raportor Ismail Ertug. 

”În momentul de faţă există dezbateri asupra procedurii care va fi urmată cu privire la supunerea acestor dosare la vot în Plenul Parlamentului european din săptămâna 21-25 ianuarie 2019 - la Bruxelles, iar în urma întâlnirii coordonatorilor din TRAN, se va decide ce va fi supus la vot în plenul PE”, au mai transmis reprezentanâii UNTRR.

Pachetul a fost publicat de Comisia Europeană pe 31 mai 2017 şi cuprinde propuneri importante de modificare a legislaţiei europene în domeniul transporturilor rutiere. Printre acestea, se numără propunerea de Lege specială pentru aplicarea directivei detaşării, propunerea de revizuire a regulamentului privind timpii de conducere şi de odihnă ai şoferilor profesionişti şi propunerea de modificare a regulamentului privind accesul la profesie şi a regulamentului privind accesul la piaţa de transport rutier de marfă.

”Precizăm că în data de 3 decembrie 2018, Consiliul Miniştrilor de Transport din UE a adoptat poziţia sa (abordare generală) privind Pachetul de Mobilitate 1, bazată pe propunerile restrictive ale Alianţei Rutiere a Statelor din Vestul UE, prin care transportatorii români, alături de ceilalţi transportatori estici sunt trimişi acasă, prin măsurile restrictive dure de efectuare a transportului rutier în Uniunea Europeană”, au transmis reprezentanţii UNTRR. 

viewscnt

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.