Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede posibilitatea acordării de concediu de risc maternal şi indemnizaţie şi persoanelor asigurate facultativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art.10 şi art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.158/2005, în sensul acordării dreptului la concediu de risc maternal şi persoanelor asigurate facultativ potrivit dispoziţiilor art.1 alin.(2) din acelaşi act normativ.

„Persoanele asigurate facultativ sunt: a) asociaţi, comanditari sau acţionari; b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; c) membri ai asociaţiei familiale; d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente”, conform proiectului de lege.

Potrivit iniţiativei de lege, prin derogare, de dreptul la concediul de risc maternal şi indemnizaţie beneficiază şi persoanele asigurate facultativ.

„Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de asigurare”, mai arată sursa citată.

De asemenea, pentru aceste persoane, pentru acordarea concediului de risc maternal, „baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare încheiat”, potrivit sursei menţionate.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.