Profesorul doctor Mihai Juncar, chirurg maxilo-facial la Clinica Maxilomed, afirmă că sistemul de medicină dentară din România nu este unul care să sufere de deficite în ceea ce priveşte numărul de stomatologi. Problema este, însă, legată de modul în care specialiştii în medicină dentară sunt distribuiţi, aceştia profesând, în special, în marile oraşe şi mai puţin în mediul rural. Medicul spune că soluţia pentru ca şi mediul rural să beneficieze de servicii stomatologice stă în educaţie, el vorbind, deopotrivă, despre educaţia pacienţilor şi a medicilor.
”În ceea ce priveşte accesul la servicii de medicină dentară în România, eu cred că stăm destul de bine. Adică avem o densitate de medici raportat la populaţie, avem o densitate bună, o densitate mare chiar. Distribuţia acelor medici în teritoriu este un lucru discutabil. Şi de ce este această distribuţie discutabilă? Porneşte mai mult de la resursa umană, de la modul cum gândim fiecare dintre noi. Este mai greu să convingi pe cineva care locuieşte în Bucureşti, în Cluj, locuieşte în Oradea, în Iaşi, să meargă într-un orăşel mai mic. Este mai complicat să faci lucrurile acestea”, a afirmat, miercuri seară, la
Medika Tv, profesorul Mihai Juncar, chirurg maxilofacial la Clinica Maxilomed.
El a subliniat faptul că de multe ori medicii pun mai presus de specialitatea aleasă locul în care vor profesa la început de carieră.
”Foarte mulţi dintre colegii noştri zic: domnule, nu mă duc în orăşelul X-ulescu, că nu prea am ce face. Adică ei pun pe primul loc nu neapărat partea de a se dezvolta profesional, ci partea socială. Acesta este un aspect. S-ar putea să fie şi o componentă de anxietate. Este destul de complicat să te duci, mai ales dacă eşti mai la începutul carierei, şi eu am fost în aceeaşi situaţie şi am avut noroc o bună perioadă de timp, am lucrat într-un sistem organizat, într-o clinică, aveam pe cine să întreb, aveam la cine să mă duc să cer un sfat. Este destul de complicat să te duci singur şi să faci anumite intervenţii, anumite manopere, mai ales cu un anumit grad de risc şi să nu ai cu cine să te consulţi, fiindcă, trebuie să recunoaştem, nu suntem atotştiutori şi este bine să avem pe cineva cu cine să ne putem consulta”, a arătat medicul.
Mihai Juncar este de părere că educaţia este soluţia pentru ca discrepanţele majore dintre mediul urban şi mediul rural în ceea ce priveşte medicina să fie estompate.
”Soluţii magice nu sunt, dar depinde foarte mult de direcţia pe care o avem. Şi din punctul acesta de vedere, eu cred că întotdeauna soluţia pentru rezolvarea unor probleme de organizare este reprezentată de educaţie. Şi când mă refer la partea de educaţie, mă refer atât la partea de educaţie care se adresează beneficiarului de servicii, adică pacientului, cât şi la partea de educaţie care se adresează furnizorului de servicii, adică medicului şi viziunea pe care fiecare o are. Mi se pare deosebit de important, din punctul meu de vedere, ca să fim activi în a ne educa şi în a ne informa pacienţii. Dacă dorim să avem pacienţi cu care să facem echipă, în primul şi în primul rând trebuie să îi informăm şi să încercăm să-i consiliem. (...) Zicem că există o discrepanţă în mediul rural, dar întrebarea mea este: pacienţii din mediul rural îşi dau seama de importanţa pe care, să spunem, sănătatea cavităţii orale o are pentru ei? Posibil că nu. Cine ar trebui să le explice această importanţă? Păi noi. Evident, asta presupune timp, presupune resurse, ca să ne educăm pacienţii. Cam acesta ar fi tiparul pentru ca să crească cererea, să spunem, pe de o parte. Pe de altă parte, este de asemenea şi obiectivul pe care fiecare dintre noi îl are”, a mai spus profesorul Mihai Juncar.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.