Mai mulţi parlamentari propun modificarea Legii privind combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor sportive, astfel încât să fie permisă vânzarea băuturilor slab alcoolizate, pe stadioane. Alte propuneri vizează măsuri suplimentare pentru a facilita evacuarea în caz de urgenţă şi accesul persoanelor cu nevoi speciale, dar şi condiţiile organizării de spectacole pirotehnice la evenimentele sportive. Proiectul a primit deja avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social. ”Până la final de 2025, vom avea libertate pentru suporteri, spectacol şi siguranţă în sport”, dă asigurări, într-o postare pe Facebook, parlamentarul AUR Ciprian Paraschiv, unul dintre iniţiatori.
Aceasta va fi dublată de o prevedere nouă, care cere organizatorilor ”să afişeze, în locuri vizibile, atenţionări privind consumul responsabil de băuturi alcoolice;”
De asemenea, organizatorii trebuie să se asigure că distribuirea băuturilor a căror comercializare este permisă se face numai în pahare din hârtie sau din material plastic fără capac;
Totodată, trebuie să interzică amplasarea bannerelor sau a altor mijloace de publicitate vizuală în orice locuri care împiedică fie buna vizibilitate a jocului de către spectatori, fie asigurarea unei intervenţii oportune, în caz de necesitate”.
Propunerea modifică şi alineatul care acum prevede că organizatorii trebuie să asigure” amplasarea, la punctele de acces in incinta arenei sportive, a unor dispozitive metalice rotative/turnichete prevazute cu sistem de contorizare, in vederea efectuarii unui control riguros al accesului”.
În noua formă, acesta ar urma să aibă următorul conţinut: ”să asigure amplasarea, la punctele de acces în incinta arenei sportive, a unor dispozitive metalice rotative/turnichete prevăzute cu sistem de contorizare, în vederea efectuării unui control riguros al accesului, exclusiv pentru evenimentele sportive cu grad ridicat de risc şi pentru evenimentele sportive internaţionale indiferent dacă vizează echipe naţionale sau echipe de club;”.
O prevedere nouă este cea care introduce obligativitatea pentru organizatori de a asigura ”accesul pentru persoanele cu nevoi speciale, grupuri sanitare, precum şi locuri special amenajate astfel încât să nu fie obstrucţionată vizionarea spectacolului sportiv.”
Dacă în forma actuală legea prevede că organizatorii sa controleze distribuirea biletelor, in limita locurilor admise, fara a depasi 90% din capacitatea arenei sportive, în varianta modificată, ar urma să prevadă ca aceştia ”să controleze distribuirea biletelor, în limita locurilor maximum admise, ţinând cont de gradul de risc al evenimentului sportiv şi planul de acţiune aprobat de unitatea de jandarmerie competentă teritorial”.
Rezervarea locurilor pentru echipele de suporteri rivali ar urma să se facă nu în sectoare apuse, cum este acum, ci în sectoare diferite.
De asemenea, iniţiator5ii reglementează şi organizarea de spectacole pirotehnice în timpul evenimentelor sportive, astfel de spectacole urmând să fie făcute doar cu firme specializate şi autorizate şi doar pe stadioane, într-o zonă rezervată, în care accesul e permis doar persoanelor autorizate.
Un alineat nou prevede că ”Spectatorul care, după intrarea în arena sportivă, săvârşeşte fapte de natură penală sau contravenţională în legătură cu competiţia sau jocul sportiv respectiv ori încalcă reglementările organizatorului, va fi evacuat şi predat forţelor de ordine, după caz”.
În ceea ce priveşte Legea pentru organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice,, este modificat alineatul care prevede că Primăriile sunt obligate ”să interzică desfacerea băuturilor alcoolice în locurile destinate desfăşurării adunărilor publice, în imediata apropiere sau, când consideră necesar, chiar în întreaga localitate, pe toată durata acestora, cu excepţia spaţiilor în care sunt organizate evenimente pentru celebrarea revelionului, zilelor unităţilor administrativ-teritoriale, ale categoriilor socioprofesionale sau pentru promovarea unor produse alimentare sau nealimentare, precum şi a perimetrelor special amenajate şi delimitate unde se desfăşoară manifestări cultural-artistice cu acces controlat”.
Acesta ar urma să fie modificat astfel: ”să interzică desfacerea băuturilor alcoolice în locurile destinate desfăşurării adunărilor publice, în imediata apropiere sau, când consideră necesar, chiar în întreaga localitate, pe toată durata acestora, cu excepţia spaţiilor în care sunt organizate evenimente pentru celebrarea revelionului, zilelor unităţilor administrativ-teritoriale, ale categoriilor socioprofesionale sau pentru promovarea unor produse alimentare sau nealimentare, precum şi a perimetrelor special amenajate şi delimitate unde se desfăşoară manifestări cultural-artistice şi sportive cu acces controlat;”
Noutatea în acest caz este adăugarea la excepţii a manifestărilor sportive.
AVIZUL CONSILIULUI ECONOMIC ŞI SOCIAL
Proiectul a fost avizat favorabil de Consiliul Economic şi Social, care a propus, însă creşterea oncentraţiei alcoolice pentru băturile vânduse, până 5,5%, pentru a permite comercializarea mai multor sortimente de produse, fără a creşte riscul unor efecte negative.
”Diferenţa de 0,5% concentraţie alcoolică este una foarte mică, insesizabilă, dar are un impact important asupra ofertei”, argumentează CES.
Iniţiator: ”Am iniţiat cu pasiune şi dedicare acest proiect de lege, l-am elaborat cu profesionalism împreună cu echipa mea, acum l-am susţinut şi promovat cu determinare în faţa Consiliului Economic şi Social.”
”VESTE EXCELENTĂ: aviz în unanimitate pentru noua Lege 4 din partea Consiliului Economic şi Social! Le mulţumesc reprezentanţilor confederaţiilor patronale şi sindicale din România şi celor ai structurilor din societatea civilă. care au confirmat prin votul lor din Consiliul Economic şi Social, în unanimitate, proiectul pentru noua lege care va reglementa organizarea şi buna desfăşurare a evenimentelor sportive din România! Am iniţiat cu pasiune şi dedicare acest proiect de lege, l-am elaborat cu profesionalism împreună cu echipa mea, acum l-am susţinut şi promovat cu determinare în faţa Consiliului Economic şi Social. Suporteri, cluburi, federaţii, jurnalişti, autorităţi, oameni politici– ne apropiem de consens în beneficiul românilor care iubesc şi practică sportul. Am promis că vom merge până la capăt şi vom urmări atent procesul legislativ pentru că este vorba de o necesitate pentru sportul românesc”, a scris pe pagina sa Facebook parlamentarul AUR Ciprian Paraschiv.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.