ENEVO Group şi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au semnat un acord de cooperare care are ca obiectiv consolidarea securităţii cibernetice a infrastructurilor din domeniul energetic. Acordul vizează în principal testarea tehnologiilor şi platformelor de monitorizare şi alertare cu privire la atacuri şi incidente cibernetice, precum şi cooperarea în vederea asigurării vizibilităţii incidentelor care afectează infrastructuri ale sectorului energetic pentru facilitarea răspunsului comun şi coordonat la nivel naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cooperare pentru creşterea rezilienţei naţionale

Acordul dintre DNSC şi ENEVO Group are ca scop:

  • partajarea de informaţii şi threat intelligence pentru detecţia proactivă a atacurilor;
  • organizarea de evenimente, workshop-uri şi sesiuni de formare în domeniul securităţii Operational Technology (OT);
  • elaborarea şi diseminarea către public de materiale analitice şi informări bazate pe date statistice relevante;
  • sprijin activ pentru elaborarea de politici publice la nivel naţional şi european în domeniul securităţii industriale.

Asigurarea securităţii cibernetice în domeniile esenţiale depinde fundamental de cooperarea strânsă şi efortul conjugat al tuturor actorilor, atât din mediul public, cât şi din cel privat, prin încurajarea inovării, dezvoltarea de platforme dedicate, partajarea de know-how şi schimbul activ de informaţii privind ameninţările cibernetice.

DNSC susţine lansarea de platforme care facilitează schimbul de informaţii, analiza şi alertarea cu privire la potenţiale incidente de securitate cibernetică pentru sectoarele esenţiale şi importante.

Sectorul energetic din România este unul dintre cele mai sofisticate şi avansate din punct de vedere al sistemelor şi infrastructurilor operaţionale. Nu este o surpriză că numărul şi intensitatea atacurilor cibernetice ce ţintesc acest sector a crescut în complexitate şi intensitate, în particular după declanşarea războiului din Ucraina. În acest context avem nevoie de soluţii, avem nevoie de parteneri, de profesionişti care să se concentreze asupra îmbunătăţirii, securităţii şi rezilienţei cibernetice a infrastructurilor critice din domeniul energetic”, a transmis Dan Cîmpean, Directorul DNSC.

SentryOT a fost dezvoltat în cadrul grupului ENEVO de către o echipă românească cu expertiză unică la intersecţia dintre securitate cibernetică OT şi inginerie energetică. Această dublă specializare asigură o înţelegere profundă a riscurilor specifice infrastructurilor critice şi permite crearea unor soluţii adaptate realităţilor din teren, capabile să protejeze eficient procesele industriale esenţiale.

Suntem bucuroşi să anunţăm încheierea acestui parteneriat strategic cu DNSC, una din iniţiativele care pot contribui la consolidarea rezilienţei cibernetice a infrastructurilor energetice critice din România. Acest acord reflectă o viziune comună a sectorului public şi privat, bazată pe proactivitate, colaborare, schimb eficient de know-how şi competenţe. Într-un sector aflat la început de drum, eforturile noastre comune urmăresc gestionarea transparentă şi eficace a provocărilor de securitate cibernetică din domeniul industrial şi energetic”, afirmă CEO-ul ENEVO Group, Cristian Pârvulescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.