Profesorul doctor Bogdan Alexandru Popescu a fost ales preşedinte al Asociaţiei Europene a Imagisticii Cardiovasculare (EACVI), una dintre cele mai mari asociaţii ale Societăţii Europene de Cardiologie, care are peste 8.500 de membri din peste 100 de ţări de pe toate continentele. Bogdan Alexandru Popescu spune că alegerea lui în această funcţie este o recunoaştere a valorii cercetării ştiinţifice în domeniul imagisticii cardiovasculare din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este pentru prima dată când un cardiolog român este ales preşedinte al unei asociaţii europene, arată coducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti.

Mandatul la European Association of Cardiovascular Imaging (EACVI) al profesorului Bogdan Alexandru Popescu va începe pe 7 decembrie, urmând ca, pentru o perioadă de doi ani, să reprezinte România la cel mai înalt nivel internaţional al cercetării şi imagisticii cardiovasculare.

Profesorul Bogdan Alexandru Popescu spune că alegerea lui în această funcţie, prin votul direct al membrilor EACVI, este în primul rând o recunoaştere a valorii cercetării ştiinţifice în domeniul imagisticii cardiovasculare din România.

"O recunoaştere a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti de care aparţine şi laboratorul Euroecolab de la Fundeni - primul laborator din România acreditat european, o recunoaştere a calităţii şcolii de ecografie şi a Clinicii de cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C. C Iliescu”, o recunoaştere a Societăţii Române de Cardiologie”, susţine noul preşedinte al Asociaţiei Europene a Imagisticii Cardiovasculare.

Printre proiectele pe care le vizează noul preşedinte al EACVI se numără şi finalizarea tranziţiei de la ecografie la imagistica multimodală.

“Trebuie definite cerinţele (teoretice şi practice) de pregătire ale specialistului în imagistica cardiovasculară, vom introduce examene de certificare inclusiv în cardiologie nucleară şi în tomografie computerizată cardiacă (singurele care lipsesc din toate modalităţile EACVI)”, mai spune profesorul Bogdan Alexandru Popescu.

Acesta consideră că, în prezent, este o mare nevoie de proiecte educaţionale moderne, iar cărţile nu mai sunt suficiente, mai ales pentru o specialitate cum este imagistica, impunându-se dezvoltarea de noi modalităţi de tip tutoriale, webinars, interviuri cu experţi şi filmări ale unor demonstraţii practice, care să fie complementare modalităţilor convenţionale de tip cărţi, articole, prezentări cu diapozitive.

„Toate acestea vor fi disponibile online, astfel încât să poată fi accesate şi de cei care nu reuşesc să ajungă la congrese sau cursuri", mai spune Bogdan Popescu.

În ceea ce priveşte cercetarea şi inovarea, noul preşedinte al EACVI arată că se va încerca definirea unor algoritmi de diagnostic în scenarii clinice specifice, pentru a alege succesiunea de tehnici imagistice adecvate pacientului şi a evita repetarea unor investigaţii care oferă acelaşi tip de informaţie sau efectuarea unor investigaţii inutile şi chiar potenţial dăunătoare.

"Vor fi şi explorări cu totul noi pe care le vom testa, implicând în aceste proiecte ingineri şi experţi în cercetare experimentală, pentru a testa utilitatea unor abordări imagistice cu totul noi. Desigur, mă voi bucura să implic şi colegi români în proiecte şi să creştem participarea românească la diferitele manifestări ale EACVI”, precizează profesorul dr. Bogdan Alexandru Popescu.uroecho Imaging 2016, cel mai mare congres de imagistică cardiovasculară din lume, organizat în luna decembrie, la Leipzig, va înregistra o prezenţă românească record, atât în ceea ce priveşte numărul de lucrări originale sau de prezentări de caz, cât şi în ceea ce priveşte numărul de experţi români invitaţi să conferenţieze sau să modereze sesiuni.

EACVI a fost înfiinţată în anul 2003 şi este parte a Societăţii Europene de Cardiologie, aceasta numărând în prezent şase asociaţii.

În 1857, Carol Davila, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu, înfiinţează Şcoala Naţionala de Medicină şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină şi farmacie din ţară a fost, încă de la început, recunoscută în Franţa şi Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicaţi îndeplinirii misiunii instituţiei de formare şi perfecţionare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea ştiinţifică, spiritul şi gândirea critică, membrii comunităţii academice se remarcă prin realizări de ordin profesional şi social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universităţii au fost recunoscuţi drept personalităţi ale lumii medicale româneşti şi internaţionale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.