Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, la porci dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), precizând că virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform ANSVSA, pesta porcină africană a fost confirmată cu o zi în urmă de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, iar în urma investigaţiilor epidemiologice s-a stabilit că există un focar primar şi un focar secundar al bolii.

"Din primele investigaţii făcute la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfăşurare", spune sursa citată.

ANSVSA mai spune că Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare împreună cu DSVSA au intervenit şi au luat mai multe măsuri: au fost recoltate probe pentru examene de laborator, au fost impuse restricţii pentru zonele infectate, au fost ucise şapte animale, iar cadavrele au fost incinerate, s-a făcut dezinfecţia în cele două gospodării în care au fost depistaţi porcii bolnavi, au fost făcute verificări în gospodăriile aflate în zona celor în care a fost depistată boala şi a fost stabilită o zonă de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului.

După primirea confirmării privind focarul de pestă porcină animală, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor. De asemenea, urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, iar Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricţii şi măsurile care trebuie respectate de România şi perioada pentru care acestea vor fi aplicate, mai precizează sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.