Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a transmis vineri, la deschiderea oficială dedicată listării unei noi emisiuni de obligaţiuni a Municipiului Bucureşti pe Piaţa Reglementată a bursei, că faptul că Fitch le-a îmbunătăţit ratingul individual dovedeşte că sunt serioşi şi că au recâştigat încrederea pieţei de capital şi a pieţei în general. Primarul a spus că vor ieşi în curând cu alte două împrumuturi, 150 de milioane de lei pentru investiţii şi aproximativ 170 de milioane de lei pentru refinanţarea unor rate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

”În primul rând, vreau să mulţumesc BERD pentru ajutorul pe care l-a dat Municipalităţii într-un moment dificil, în 2020. După cum ştim, până ieri, prin subscripţia şi plata pe care am făcut-o, ieri am acoperit acel împrumut de 555 de milioane pe care BERD l-a oferit Municipalităţii în anul 2020. Vreau să mulţumesc consorţiului de bănci care ne-a ajutat să facem această obligaţiune, colegilor mei. Şi o să ne despărţim curând, vreau să îl recomand băncilor pe domnul Ersoy, care este o persoană foarte competentă, de aceea a ales să ne părăsească, să meargă în mediul privat. Dacă vreţi să îl angajaţi, îl recomand cu mare căldură”, a spus primarul Capitalei.

Nicuşor Dan a arătat că faptul că au avut subscripţii de 870 de milioane de lei dovedeşte încă o dată că sunt serioşi.

”Faptul că Fitch ne-a îmbunătăţit ratingul individual dovedeşte că suntem serioşi, că am recâştigat încrederea pieţei de capital şi a pieţei în general, cred eu. Vreau să vă anunţ că o să ieşim în curând cu alte două împrumuturi. Aşa cum este planul în momentul acesta, o să ieşim cu un împrumut clasic, nu cu emisiune de obligaţiuni. 150 de milioane de lei pentru investiţii şi aproximativ 170 de milioane de lei pentru refinanţarea unor rate pe care le avem de plătit. Şi, legat de asta, vreau în primul rând să spun că sunt câteva probleme în ceea ce priveşte finanţarea Municipiului Bucureşti, care sunt de cel puţin 20 de ani”, a spus edilul.

Nicuşor Dan a arătat că ”există o împărţire defectuoasă a veniturilor între Municipiul Bucureşti şi veniturile primarilor sectoarelor”.

”Asta e o chestiune politică. Defectuoasă faţă de responsabilităţile pe care fiecare dintre noi le avem. După aceea, avem o problemă tehnică, pe care încă Ministerul de Finanţe nu a rezolvat-o. Municipiul Bucureşti este o structură mare şi are mai multe administraţii cu personalitate juridică proprie, cum sunt: Administraţia Străzilor, Administraţia Spitalelor, Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, şi încă nu s-a găsit mecanismul prin care Primăria să se poată împrumuta şi prin acest împrumut să transfere, astfel încât investiţiile să fie făcute de această administraţie, ceea ce e o chestiune absolut logică şi firească. Nu s-a găsit mecanismul şi, astfel, toate investiţiile pe care le facem prin aceste subordonate, trebuie să le facem prin transferuri de la bugetul local, nu din împrumuturi”, a mai afirmat Nicuşor Dan./ Primarul a mai menţionat că o altă problemă este cea a plafonului de împrumut pentru Municipiul Bucureşti, care până anul trecut a fost de 100 de milioane de lei şi care, începând de anul acesta, este 150 de milioane de lei.

”E o sumă care probabil că pentru un municipiu mediu din România este suficientă, dar este total, total insuficientă pentru necesităţile de dezvoltare pe care le are Municipiul Bucureşti. Acesta este motivul pentru care, pentru a nu ne limita la cei 150 de milioane de lei pe care legea plafoanelor ni-i acordă, mergem şi pentru refinanţarea celor aproximativ 170 de milioane de lei care reprezintă rate pe care avem de plătit de la jumătatea anului încolo, bani cu care vrem să mergem în acele investiţii pe care le fac parcurile, străzile, Administraţia de Consolidări şi aşa mai departe. Deci nu e un semn de slăbiciune, ci este o încercare de a optimiza banii pe care să-i ducem în investiţii”, a arătat Nicuşor Dan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.