Primarul Allen Coliban a depus o cerere de finanţare nerambursabilă în valoare de peste 40 de milioane de lei pentru a construi primul parc fotovoltaic din Braşov, din care să fie asigurată 90% din energia electrică necesară pentru şcoli, clădiri publice şi iluminat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit comunicatului de presă al USR, investiţia, care va însemna o reducere semnificativă la factura de energie electrică, dar şi creşterea independenţei energetice, face parte din programul de transformare a Braşovului în capitala verde a României, obiectiv asumat de Allen Coliban încă de la începutul mandatului.

„În septembrie 2021, Braşovul a fost primul oraş care şi-a asumat o ţintă ambiţioasă: aceea că, în mai puţin de 10 ani, va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% şi va atinge neutralitatea climatică până în 2050. Pentru a realiza aceste obiective, continuăm să implementăm o serie de soluţii care ne aduc mai aproape de ele. La finalul anului trecut, am depus o solicitare de finanţare prin POIM pentru a amenaja propriul parc fotovoltaic, prin care să asigurăm, aproape în totalitate, necesarul de consum pentru toţi consumatorii publici care aparţin de municipalitate: şcoli, iluminat public sau instalaţii de producere a zăpezii artificiale”, a declarat primarul Allen Coliban, conform sursei citate.

Avantajul unui asemenea proiect este că energia consumată este regenerabilă şi nu poluează.

Concret, punerea în funcţiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii şi licee, 16 şcolii gimnaziale, 29 grădiniţe, 8 creşe, instituţiile de cultură, primăria şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele şi punctele termice, pieţele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public şi sistemul de semaforizare din oraş, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare, etc.).

La acestea se adaugă şi programul municipalităţii de dotare a 27 de unităţi de învăţământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanţare în luna noiembrie, mai indică sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.