Primăria Sectorului 1 face un control intern la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, după ce procurorii au început urmărirea penală în cazul mai multor angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale “Sfânta Maria”, pentru rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În funcţie de rezultatele controlului dispus de mine, încă de săptămâna trecută, voi lua măsurile legale ce se impun”, a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Dănuţ Fleacă, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1, instituţia care are în subordine centrul de plasament “Sfânta Maria”, susţine că procurorii nu pot să intervină în actul medical să spună ce recomandări sunt bune sau nu pentru pacienţi, considerând ancheta "un abuz grosolan”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Toate acuzaţiile medicale, pe latura medicală, care i se aduc doctorului Elena Gheorghe sunt, din punctul meu de vedere, nişte aberaţii cap-coadă. Este punctul meu de vedere. Ca să ajungă procurorul să spună ce poate medicul primar pediatru să facă sau nu poate să facă (…) Conform ordinului Ministerului Sănătăţii, comportamentul agresiv şi violent al unui pacient reclamă internarea. Internarea o decide medicul primar psihiatru, în speţă doctoriţa Ramona Gheorghe. În momentul în care dânsa dă biletul de internare (…) responsabilitatea pentru perioada de internare revine celor care au preluat cazul”, a spus Dănuţ Fleacă.

De profesie medic, Dănuţ Fleacă spune că există un anumit grad de uzură a personalului şi că, uneori, au fost constatate abuzuri verbale, care nu au fost, însă, niciodată tolerate. În toate aceste cazuri s-au făcut anchete administrative şi chiar au fost sesizate organele pentru aplicarea legii în 15 situaţii de presupuse infracţiuni, din 2014 şi până în prezent.

"Sub nicio formă abuzul fizic nu este tolerat. Nici abuzul verbal nu este tolerat. Numai că suntem oameni şi fiecare greşeşte. Şi pentru că fiecare greşeşte, cel puţin la nivel de conducere, există opţiunea unor sancţionări cu dreaptă măsură, spunem noi. Ceea ce se întâmplă acum cu oamenii noştri, din punctul meu de vedere nu este cu dreaptă măsură. Este, cel puţin pentru şase persoane, poate să se supere oricine, este un abuz grosolan”, a mai spus Fleacă.

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale “Sfânta Maria” din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1. Primăria Sectorului 1 a precizat că este vorba despre medicul primar psihiatru, asistentul medical şi cinci educatori specializaţi.

Aceeaşi instanţă a decis cercetarea în stare de libertate a altor şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale “Sfânta Maria”.

Anchetatorii au făcut, pe 23 iunie, 19 percheziţii, în urma cărora au ajuns la concluzia că angajaţii centrului de plasament "Sfânta Maria" îşi însuşeau în mod constant produse de curăţenie şi medicamente, bunuri alimentare, haine, electrocasnice, cosmetice, dar şi diverse sume de bani care proveneau din sponsorizări sau donaţii destinate fetelor din centru.

De asemenea, dacă beneficiarele centrului îi "deranjau" pe supraveghetori, acestea erau internate în sanatoriu câte o lună, potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Un angajat de la centrul de plasament Sfânta Maria şi-a deschis magazin alimentar unde vindea produse luate din instituţie, alţi angajaţi sustrăgeau bunuri din donaţii, precum lenjerii de pat sau electronice, în vreme ce o parte din donaţii erau cumpărate de la copii, la preţuri derizorii, au declarat sure judiciare, pentru News.ro.

În centrele de plasament din Sectorul 1 sunt instituţionalizaţi 167 de copii, 28 la Centrul "Sfânta Maria", 43 la Centrul "Sfântul Nicolae", 33 la Centrul "Sfântul Iosif", 41 la Centrul "Pinocchio" şi 22 la Centrul "Sfântul Ştefan". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.