Dănuţ Fleacă, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1, instituţia care are în subordine Centrul de plasament Sfânta Maria, de unde şapte angajaţi au fost arestaţi preventiv pentru acuzaţii de abuzuri asupra minorelor asistate, spune că procurorii nu pot să intervină în actul medical să spună ce recomandări sunt bune sau nu pentru pacienţi, considerând ancheta "un abuz grosolan”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toate acuzaţiile medicale, pe latura medicală, care i se aduc doctorului Elena Gheorghe sunt, din punctul meu de vedere, nişte aberaţii cap-coadă. Este punctul meu de vedere. Ca să ajungă procurorul să spună ce poate medicul primar pediatru să facă sau nu poate să facă (…) Conform ordinului Ministerului Sănătăţii, comportamentul agresiv şi violent al unui pacient reclamă internarea. Internarea o decide medicul primar psihiatru, în speţă doctoriţa Ramona Gheorghe. În momentul în care dânsa dă biletul de internare (…) responsabilitatea pentru perioada de internare revine celor care au preluat cazul”, a explicat Dănuţ Fleacă într-o conferinţă de presă.

De profesie medic, Dănuţ Fleacă spune că există un anumit grad de uzură a personalului şi că, uneori, au fost constatate abuzuri verbale, care nu au fost, însă, niciodată tolerate. În toate aceste cazuri s-au făcut anchete administrative şi chiar au fost sesizate organele pentru aplicarea legii în 15 situaţii de presupuse infracţiuni, din 2014 şi până în prezent.

"Sub nicio formă abuzul fizic nu este tolerat. Nici abuzul verbal nu este tolerat. Numai că suntem oameni şi fiecare greşeşte. Şi pentru că fiecare greşeşte, cel puţin la nivel de conducere, există opţiunea unor sancţionări cu dreaptă măsură, spunem noi. Ceea ce se întâmplă acum cu oamenii noştri, din punctul meu de vedere nu este cu dreaptă măsură. Este, cel puţin pentru şase persoane, poate să se supere oricine, este un abuz grosolan”, a spus Fleacă.

Directorul general al DGASPC a vorbit şi despre minorele internate, spunând că una a rămas însărcinată, însă nimeni nu i-ar fi sugerat să facă avort, iar o altă fată este bolnavă de sifilis. Fleacă a explicat că este ilegal ca personalul să le interzică minorilor să părăsească centrul atunci când spun că vor să îşi vadă familia.

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale Sfânta Maria din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1, după cum a anunţat, vineri, Primăria Sectorului 1, precizând că este vorba despre medicul primar psihiatru, asistentul medical şi cinci educatori specializaţi.

Aceeaşi instanţă a decis cercetarea în stare de libertate a altor şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale Sfânta Maria, potrivit sursei citate.

Procurorii au dispus în urmă cu aproape două săptămâni începerea urmării penale faţă de mai mulţi angajaţi ai Complexului Sfânta Maria într-un dosar care vizează presupuse infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

Dintre cei 14 angajaţi ai Centrului de plasament “Sfânta Maria” din Sectorul 1 reţinuţi pe 24 iunie pentru că ar fi furat din mâncarea adolescentelor instituţionalizate şi le-ar fi internat în ospicii dacă îi "deranjau", patru au fost iniţial arestaţi la domiciliu, ceilalţi fiind cercetaţi sub control judiciar.

În dosarul centrului de plasament Sfânta Maria au fost reţinute, pe 24 iunie, 14 persoane, printre care şi medicul Victoriţa Botoagă, cea care le-ar fi administrat copiilor medicamente psihitarice.
 
Boţoagă a fost trimisă în judecată în 2012 sub acuzaţia de falsificare a numeroase reţete în dosarul decontării frauduloase din bugetul CNAS.

Anchetatorii au făcut, pe 23 iunie, 19 percheziţii, în urma cărora au ajuns la concluzia că angajaţii centrului de plasament Sfânta Maria îşi însuşeau în mod constant produse de curăţenie şi medicamente, bunuri alimentare, haine, electrocasnice, cosmetice, dar şi diverse sume de bani care proveneau din sponsorizări sau donaţii destinate fetelor din centru.

De asemenea, dacă beneficiarele centrului îi "deranjau" pe supraveghetori, acestea erau internate în sanatoriu câte o lună, potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Un angajat de la Centrul de plasament Sfânta Maria şi-a deschis magazin alimentar unde vindea produse luate din instituţie, alţi angajaţi sustrăgeau bunuri din donaţii, precum lenjerii de pat sau electronice, în vreme ce o parte din donaţii erau cumpărate de la copii, la preţuri derizorii, au declarat sure judiciare pentru News.ro.

În centrele de plasament din Sectorul 1 sunt instituţionalizaţi 167 de copii, 28 la Centrul Sfânta Maria, 43 la Centrul Sfântul Nicolae, 33 la Centrul Sfântul Iosif, 41 la Centrul Pinocchio şi 22 la Centrul Sfântul Ştefan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.