Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat, vineri, facilităţi fiscale pentru mediul economic şi scăderi de venituri pentru funcţionarii publici. Astfel, în acest an este suspendată plata taxei de dezvoltare şi promovare a turismului, este redus cu 50% impozitul pentru clădirile cu o destinaţie nerezidenţială, iar taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice este redusă cu 99% până la sfârşitul anului. De asemenea, funcţionarii publici din cadrul Primăriei Constanţa nu mai primesc tichetele de vacanţă în acest an, este suspendat sporul de 15%, sunt blocate posturile, nu se mai fac angajări sau promovări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Decebal Făgădău a declarat, vineri, că au crescut cheltuielile Primăriei Constanţa, fiind alocate sume importante Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.
 
“Am convocat Consiliul local municipal într-o şedinţă ordinară în ultima zi a lunii iunie, pentru că trăim un an dificil în care se schimbă priorităţile şi se reaşază bugetele. 
Cheltuielile nostre au crescut anul acesta, am alocat sume importante Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, cel care a fost în linia întâi în lupta contra COVID-19, iar colegii noştri de acolo au avut rezultate remarcabile. Probabil că aţi auzit aproape zilnic că greutatea acestei crize a stat doar pe umerii sectorului privat. În realitate, lucrurile nu stau aşa, iar cei din echipa mea au fost acolo zi şi noapte, atât în starea de urgenţă, cât şi în starea de alertă şi au asigurat servicii publice de calitate”, a transmis primarul Constanţei.
 
El a anunţat că pentru funcţionarii publici din cadrul Primăriei Constanţa vor scădea veniturile în perioada 1 iulie – 31 decembrie.
 
“Sporul de 15% se suspendă; Tichetele de vacanţă de 1.450 de lei pentru fiecare angajat nu se mai acordă în anul 2020; Blocăm posturile, nu mai angajăm pe nimeni; Blocăm promovările, nu mai promovează nimeni nici în grad, nici în treaptă; Suspendăm cursurile pentru formarea profesională. Întregul buget dedicat acestora va fi mutat în economii; Nu vom mai acorda bonificaţii persoanelor care lucrau cu fonduri europene şi, în acest fel, 2 milioane de lei vor merge tot în economii”, a explicat Decebal Făgădău. 
 
El a anunţat mai multe facilităţi fiscale pentru operatorii economici din Constanţa, una dintre acestea fiind suspendarea plăţii taxei de promovare.  
 
“Pentru că turismul reprezintă o ramură importantă din economia oraşului nostru, pentru operatorii din această sferă de activitate, îi anunţ că pentru anul 2020 se suspendă plata taxei de dezvoltare şi promovare a turismului. Cei care au platit-o deja pot solicita restituirea sumelor printr-o simplă cerere”, a precizat edilul. 
 
Făgădău a mai transmis că taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice este redusă cu 99% până la sfârşitul anului. 
 
“Sectorul de alimentaţie publică a avut mult de suferit pentru că a fost închis pe perioada ordonanţelor militare. Îndemn toţi operatorii de alimentaţie publică să deschidă terase şi vor plăti un preţ simbolic. Această reducere de 99% înseamnă, în staţiunea Mamaia, mai puţin de 1 leu pe lună, iar în oraş, chiar mai puţin decât atât. Avem şi câteva condiţii: să nu încurce circulaţia pietonală, să respecte regulile de curăţenie, să igienizeze domeniul public sau privat pe care îl ocupă şi, mai ales, să asigure condiţii clienţilor, astfel încât aceştia să se simtă în siguranţă”, a afirmat primarul Constanţei.
 
Decebal Făgădău a mai anunţat reducerea cu 50 la sută a impozitului pe clădiri datorat pentru anul 2020, pentru clădirile proprietate a persoanelor fizice sau juridice, care au o destinaţie nerezidenţială, anularea pentru două luni a plata taxei aferente aceloraşi clădiri cu destinaţie nerezidenţială. 
 
De asemenea, pentru toate panourile sau spaţiile publicitare goale, care nu au mai avut clienţi, nu se plăteşte nimic, primarul explicând că se plăteşte în continuare taxă doar pentru suprafeţele ocupate, acolo unde există relaţii comerciale sau contracte cu partide politice şi candidaţi. Totodată, nici pentru campaniile umanitare nu se plăteşte niciun leu până la sfârşitul anului.
 
Primarul a menţionat că aştepta mai multe măsuri de la autoritatea centrală. 
 
“Mă aşteptam la mai multe măsuri de la autoritatea centrală, dar este evident că anul acesta operatorii economici vor simţi sprijinul substanţial al autorităţii locale, adică al nostru, al constănţenilor. Sper ca aceste veşti, proaste pentru colegii mei din sectorul public, dar bune pentru operatorii constănţeni, să fie privite ca pe o echilibrare firească a unui demers comun de repornire a economiei oraşului nostru”, a mai spus Decebal Făgădău.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.