Primăria Capitalei anunţă, luni, lansarea celui de-al doilea proiect de testare pentru coronavirus a bucureştenilor, urmând a fi realizate 10.500 de teste. Proiectul ”Sunt imun la Covid?” se derulează la Arena Naţională. În primul proiect derulat de municipalitate – ”Testăm pentru Bucureşti” – s-au înscris deja 9.000 de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul general, Gabriela Firea, a lansat, luni, la Arena Naţională, al doilea program de testare a populaţiei din Bucureşti prin care se va stabili, pe baze ştiintifice, care a fost răspândirea virusului în Capitală şi gradul de imunizare a populaţiei.

”Primăria Capitalei şi ASSMB, împreună cu primăriile de sector şi cu suportul ştiinţific al Institutului de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, au lansat astăzi Programul „SUNT IMUN LA COVID?” – un screening sistematic pentru a investiga seroprevalenţa acestui virus la nivelul Capitalei. Practic, vrem să vedem care este procentajul celor care s-au imunizat şi au anticorpi împotriva noului coronavirus. Este o campanie complementară proiectului „TESTĂM PENTRU BUCUREŞTI” – care a generat un interes uriaş în rândul bucureştenilor, astfel încât, după doar 72 de ore, avem deja înscrişi 9.000 de participanţi. Noul programul vizează testarea pentru anticorpi a 10.500 de persoane, este finanţat de Primăria Capitalei şi de primăriile de sector şi ţine cont de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)”, a transmis Gabriela Firea.

Primăria Capitalei a precizat care sunt condiţiile derulării programului: persoanele ce vor fi testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei, selectaţi prin metoda eşantionării într-un număr proporţional cu mărimea sectorului în care locuiesc.

”Persoanele au fost selectate aleator pentru a îndeplini criteriile de vârstă şi sex necesare formării unui eşantion edificator pentru studiul care va fi elaborat, la final, de către Institutul de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”. Metoda de eşantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervenţională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală”, a transmis Primăria Capitalei.

Sursa citată a precizat că cei mai mulţi dintre cei 10.500 de bucureşteni care vr fi testaţi sunt din Sectorul 3 - circa 2.500, iar cei mai puţini din Sectorul 1 – circa 1.200. 

”Fiecare persoană din eşantion va primi o scrisoare în care este detaliat proiectul şi este invitat să participe ca voluntar, fiind cerut, astfel, acordul său prealabil de participare. Cei anunţaţi se pot înscrie online, pe www.assmb.ro, la secţiunea „Sunt Imun la Covid?”, în vederea completării chestionarului de studiu. După înscriere, participanţii vor fi contactaţi de personalul medical din reţeaua şcolară a PMB şi vor fi programaţi pentru testare pe baza unui număr de înregistrare alocat fiecărui participant la testare. Aşadar, sunt incluse în program persoanele care răspund scrisorii de invitaţie şi care îşi exprimă acordul informat de participare la studiu”,  a mai transmis Primăria Capitalei.

Sursa citată a explicat că testarea propriu-zisă începe la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul celei următoare şi se va derula în spaţii special amenajate la Arena Naţională.

”Estimăm un număr aproximativ de 1.500 de testări pe zi, aşadar testarea tuturor voluntarilor durează undeva la 1 săptămână. Spaţiul de la Arena Naţională este împărţit pe 6 secţiuni, corespunzătore celor 6 sectoare, fiecare având câte 5 puncte de testare care vor funcţiona în două ture, zilnic între orele 8:00 – 20:00, de luni până duminică. Procesul de testare este sigur, adaptat rigorilor sanitare din această perioadă - temperatura va fi verificată cu termometru non-contact şi se va purta mască de protecţie”, a mai precizat Primăria Capitalei.

Rezultatul va fi primit după 15 minute, iar la finalul fiecărei zile de testare vor fi luate măsuri de igienizare.

În plus, vor exista permanent 30 de operatori în Call Center, câte unul pentru fiecare punct de testare, pentru a nu exista suprapuneri.

”Rezultatele testării vor fi incluse în studiul ce va fi elaborat de specialiştii Institutului de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” şi pot ajuta la fundamentarea unor măsuri viitoare care privesc populaţia”,  a mai precizat Primăria Capitalei.

Proiectul ”Testăm pentru Bucureşti”, în care vor fi realizate 11.000 de teste, a început săptămâna trecută. 

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.