Aproape jumătate din probele recoltate de la pacienţi cu viroze respiratorii care au fost trimise la analiză arată că pacienţii sufereau de gripă, afirmă preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, care cataloghează situaţia drept ”preocupantă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Avem o problemă cu care nu ne-am confruntat până acum. Din probele trimise pentru diagnostic din cadrul sistemului de supraveghere santinelă, peste 50 lasută au fost pozitive, deci practic jumătate din virozele respiratorii înregistrate în această perioadă, aproape jumătate sunt cazuri de gripă ceea ce este preocupant”, a afirmat, marţi seară, preşedintele Societăţii Românede Microbiologie, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Acesta a precizat că gripa poate cauza complicaţii chiar şi la persoanele aparent sănătoase şi că cei care fac parte din categoriile de risc sunt mai expuşi atât bolii, cât şi complicaţiior generate de aceasta.

„Mai mult de trei sferturi din cei care au decedat până în acest moment erau persoane cu comorbidităţi şi mai puţin de 25 la sută erau persoane cu o stare de sănătate aparentă”, a mai spus medicul Alexandru Rafila.

Rafila a adăugat că virusurile gripale din acest sezon par a avea o circulaţie mai intensă, însă concluziile în privinţa gripei pot fi trase doar la finalul sezonului gripal.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi seară, că numărul infecţiilor respiratorii a crescut foarte mult în ultima perioadă, fiind în pragul unei epidemii de gripă. Pintea a precizat că niciuna dintre cele 28 de persoane care au murit din cauza virusului gripal nu a fost vaccinată şi a anunţat că 25.000 de doze de vaccin vor fi distribuite în perioada următoare.

Medicii au anunţat, marţi seară, că s-a confirmat virus grupal la o femeie din judeţul Caraş-Severin care a murit în cursul zilei de luni. Numărul deceselor provocate de gripă de la începutul acestui an a ajuns, astfel, la 28.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.