Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru modificarea art. 138 lit. d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Actul normativ prevede că furnizorii de servicii medicale de specialitate pot înregistra, stoca şi prelucra datele colectate din activitatea proprie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intervenţia legislativă vizează ca furnizorii de servicii medicale de specialitate să înregistreze, stocheze, prelucreze şi transmită, atât în formă tipărită, cât şi în formă electronică a datelor colectate rezultate din activitatea proprie.

Astfel, Furnizorii de servicii medicale de specialitate au şi obligaţia să păstreze, securizeze şi asigure „sub formă de document electronic a documentaţiei primare, ca sursă a acestor date, constituind arhiva furnizorului, astfel cum este prevăzut de actele normative în vigoare”, potrivit legii promulgate de către preşedintele Iohannis.

În expunerea de motive a propunerii legislative promulgate de către şeful statului, iniţiatorii precizează că sectorul serviciilor de sănătate din România a înregistrat progrese oarecum modeste în domeniul informatizării, digitalizării şi utilizării informaţiilor medicale.

„Este cunoscut faptul că, în domeniul medical din România, sunt generate zilnic/lunar/anual volume uriaşe de date care pot genera informaţii deosebit de utile pentru creşterea eficienţei unor tipuri de tratamente, care pot diminua suferinţa pacienţilor şi pot sprijini şi urgenta procesul de vindecare. În contextul actual, în care Guvernul României depune eforturi semnificative pentru accelerarea proceselor de digitalizare a tuturor serviciilor publice, se impune conturarea unui cadru coerent de politici publice în domeniul sanitar care să permită utilizarea, în condiţii de maximă siguranţă, a informaţiilor provenite din activitatea sistemului medical naţional”, arată expunerea de motive.

Pe 20 septembrie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar pe 31 octombrie Camera Deputaţilor a dat votul decizional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.