Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), judecătorul Corina Alina Corbu, transmite, de Ziua Constituţiei, un mesaj în care arată că, deşi imperfecte, prevederile legii fundamentale rămân "ultimul refugiu" care asigură funcţionarea democraţiei în România. Ea consideră că, în perioada dificilă creată de pandemie, asigurarea unui echilibru între interesele sociale şi garantarea drepturilor constituţionale a fost realizată "prin mecanismele de control, cu rol ponderator, prevăzute în legile fundamentale".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Dacă, imediat după adoptarea sa, Constituţia României a reprezentat motorul transformării sistemului judiciar şi a cadrului juridic din România pe baze democratice, rolul din prezent al legii fundamentale, de garant al funcţionării statului şi de ultimă linie de apărare în ceea ce priveşte garantarea drepturilor cetăţeneşti rămâne la fel de important, nu numai în planul abstract al regulilor democraţiei constituţionale, dar şi cu impact direct asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. În niciun caz perfecte, uneori criticate şi considerate o frână în calea unor reforme sau măsuri rapide, normele Constituţiei rămân ultimul refugiu care asigură funcţionarea democraţiei noastre, iar faptul că ele sunt de multe ori invocate tocmai de aceia care în alt context le-au criticat demonstrează faptul că pârghiile echilibrului constituţional funcţionează”, a transmis şefa ICCJ în mesajul de Ziua Constituţiei.
 
Judecătorul Corina Alina Corbu consideră că "Ziua Constituţiei constituie tocmai prilejul de a aniversa reintrarea României, după 1989, într-o stare de normalitate, în care drepturile cetăţeanului sunt recunoscute şi apărate (oricât de multe am mai avea cu toţii de făcut pentru asigurarea eficienţei şi celerităţii modului de transpunere în practică a acestui principiu)”.  
 
În mesajul său transmis public, preşedintele Curţii Supreme de justiţie face referire şi la rolul CCR de apărare a supremaţiei legii fundamentale, câteodată "în contexte faptice sau de imagine extrem de dificile”.
 
"În numele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie exprim astfel aprecierea şi respectul instanţei supreme pentru legea fundamentală care stă la baza statului român modern şi salut rolul esenţial exercitat pentru apărarea supremaţiei acesteia de către Curtea Constituţională a României, uneori în contexte faptice sau de imagine extrem de dificile. Cele mai înalte instanţe ale României poate nu s-au aflat întotdeauna în acord şi poate, cel puţin sub aspectul imaginii publice, s-au regăsit uneori într-o competiţie de întâietate, însă rolul fundamental al acestora nu poate fi decât complementar şi interdependent, supremaţia Constituţiei şi a legii fiind modul în care se asigură caracterul efectiv al modului în care se transpune în viaţa de zi cu zi a societăţii conceptul de stat de drept”, mai transmite Corbu.
 
Magistratul mai face referire, în mesajul său, la criza sanitară provocată de pandemia generată de SARS-CoV-2, arătând că "eforturile de a contracara efectele pandemiei de COVID-19 au impus luarea unor măsuri acceptate la un nivel diferit în funcţie de fiecare societate în parte, iar asigurarea justului echilibru între interesele sociale ţinând de asigurarea siguranţei sanitare a cetăţenilor şi garantarea caracterului efectiv al drepturilor fundamentale ale acestora a devenit marea provocare a timpurilor pe care le trăim”.
 
În acest context, Corina Corbu subliniază că acest echilibru între interesele sociale şi garantarea drepturilor constituţionale "a fost asigurat prin mecanismele de control, cu rol ponderator, prevăzute în legile fundamentale”. 
 
"Ceea ce diferenţiază în mod decisiv un stat de drept este tocmai supremaţia Constituţiei şi a legii şi preeminenţa legalităţii în faţa arbitrariului. Din această perspectivă, rolul unei legi fundamentale, de declaraţie a libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului şi de contract social între acesta şi stat cu privire la apărarea lor, este cu atât mai important într-o democraţie care a cunoscut în mod nefericit lunga perioadă de adormire din timpul regimului comunist”, mai transmite preşedintele ICCJ.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.