Preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, spune că în ultimele şase luni numărul donatorilor de organe a scăzut, această problemă fiind, însă, la nivelul întregii Europe. Deac a precizat că în prezent în România există 36 de pacienţi care au nevoie de transplant de plămân. "Fără donatori nu există transplant”, a subliniat Radu Deac, adăugând că un donator de organe poate salva cinci sau şase vieţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru noi este important că după seria de transplanturi începute în 1999, transplant de ficat, de inimă, de rinichi şi celelalte ţesuturi, piele, os, valve cardiace, medicina de transplant din România s-a îmbogăţit cu această nouă procedură”, a spus Radu Deac, într-o conferinţă de presă susţinută după realizarea primului transplant de plămân făcut în România miercuri, la Spitalul Sf. Maria.

El a precizat că a aflat despre această operaţie în urmă cu două zile, când au început pregătirile şi nu a dorit să dea alte detalii.

Preşedintele ANT a spus că în prezent în România există 36 de pacienţi care au nevoie de transplant de plămân şi că în ultimele şase luni numărul donatorilor a scăzut, precizând că această problemă se regăseşte la nivelul întregii Europe.

"Ştim că în prezent sunt 36 de pacienţi care ar necesita transplant de plămân, din cauza bolilor de plămâni. Insist asupra faptului că ne-am aflat într-o perioadă mai dificilă în ultimele şase luni, în care numărul donatorilor de organe a scăzut important, cu toate eforturile pe care le-au făcut echipele de coordonatori, pentru că fără donatori nu există transplant. Numărul donatorilor a scăzut, este un fenomen în întreaga Europă”, a declarat Radu Deac.

El a dat exemplu cazul Germaniei, unde în 2016 s-ar fi făcut 420 de transplanturi de inimă, iar în 2017 doar 200. Deac consideră că printre cauze se numără scăderea numărului de accidente, ritmul în care sunt identificaţi posibilii donatori, informarea populaţiei sau stimularea acceptării donării de organe.

"Acest gest este foarte generos, de a accepta donarea, pentru că de la un donator de organe se pot salva alte cinci-şase vieţi. (...) Ministerul Sănătăţii a făcut tot ce a fost omeneşte posibil. Poate nu am fost suficienţi de insistenţi în mass-media. E nevoie de o mai bună informare pentru pacienţi, familii şi medici”, a subliniat Radu Deac.

Întrebat dacă acum, că a avut loc primul transplant de plămân în România, ceilalţi pacienţi care au fost deja transplantanţi vor mai putea fi trataţi la Viena, preşedintele ANT a spus că această informaţie este doar un zvon.

"Asistăm la persoane care nu au competenţă, nu sunt din domeniu, nu au competenţa să aprecieze fenomene din acest domeniu şi totuşi o fac, în dauna stării psihice care aşteaptă transplantul. Legea permite, nu este vorba de aşa ceva. În costul plătit de Ministerul Sănătăţii au fost incluse şi deplasările şi revenirile la control. Sunt zvonuri care nu trebuie luate în considerare. Mi-e greu să combat toate zvonurile care apar în România. Există medici specializaţi în România pentru recuperarea postoperatorie”, a spus Radu Deac, precizând că inclusiv pentru bărbatul operat miercuri „se vor găsi soluţii”.

Medicii de la Spitalul Sfânta Maria au făcut miercuri primul transplant pulmonar din România, donatorul fiind un bărbat de 46 de ani care intrase în moarte cerebrală. Pacientul, un ieşean de 37 de ani care în ultimii trei ani a trăit conectat la aparatul de oxigen, a depus în 2015 o cerere pentru transplant în străinătate la clinici din străinătate, dar singura care a răspuns a fost AKH Viena, care l-a refuzat pentru că pe lista de transplant mai erau patru români.

Spitalul Sfânta Maria a anunţat, printr-un comunicat de presă transmis miercuri după-amiază, că operaţia s-a desfăşurat de la ora 04.00 până la ora 11.00, cu o pauză de o oră şi jumătate între cei doi plămâni. Organele au fost luate în noaptea de marţi spre miercuri de la un bărbat aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, familia acestuia dându-şi acordul pentru prelevare.

"Pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Echipa medicală l-a avut ca operator pe doctorul Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie şi echipa de asistente specializate pe bloc operator din acelaşi spital”, transmite Spitalul Sfânta Maria.

Potrivit instituţiei medicale, bărbatul care a fost supus intervenţiei se afla de un an pe lista de aşteptare a spitalului. El a fost diagnosticat în 2011 cu multiple afecţiuni pulmonare, în ultimii trei ani trăind conectat la aparatul de oxigen.

Pacientul, Mugurel Amariţei, în vârstă de 37 de ani, a depus în 2015 cerere de finanţare pentru transplant în străinătate, iar Direcţia de Sănătate Publică Iaşi i-a trimis dosarul către trei clinici. Clinica AKH din Viena a fost singura care a răspuns, refuzând pentru că pe lista de aşteptare mai erau încă patru pacienţi din România, scrie Ziarul de Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.