Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, le adresează o scrisoare deschisă experţilor electorali şi operatorilor de calculator din secţiile de votare, încurajându-i să le demonstreze cetăţenilor că votul lor este doar al lor şi că alegerile din România reflectă voinţa lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Stimaţi colegi, vă anunţ că, începând cu alegerile locale din data de 5 iunie 2016, aţi devenit partenerii AEP în cea mai importantă misiune electorală din ultimii 26 de ani. Fie că eşti expert electoral, fie operator de calculator al secţiei de votare, ai şansa de a demonstra că în România democraţia se întemeiază pe alegeri libere şi corecte”, arată Pătru în scrisoarea deschisă dată publicităţii cu o zi înaintea alegerilor locale.

Preşedintele AEP subliniază că alegerile locale de duminică vor fi un test naţional pentru toţi cei implicaţi în aplicarea reformei legislaţiei electorale, în special în ceea ce priveşte informatizarea secţiilor de votare şi desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora prin tragere la sorţi computerizată dintre membrii corpului experţilor electorali.

”Din  acest punct de vedere, rolul dumneavoastră este esenţial şi de aceea aţi devenit partenerii noştri”, adaugă Pătru.

”Dacă eşti expert electoral, te încurajez să-ţi îndeplineşti atribuţiile cu responsabilitate şi curaj, pentru că apartenenţa ta la corpul experţilor electorali îţi conferă deplină legitimitate şi te situează deasupra oricărei suspiciuni de partizanat politic. AEP contează pe tine pentru ca procesul de votare să se desfăşoare fără probleme în toate secţiile de votare”, li se adresează preşedintele AEP experţilor electorali.

Ea continuă cu un mesaj către operatorii de calculator: ”Dacă eşti operator de calculator în secţia de votare, vei fi prima persoană cu care va interacţiona fiecare alegător, iar tableta cu care eşti dotat va funcţiona împotriva votului ilegal. Pentru că faci o muncă asumată, de tine depinde în mare măsură încrederea pe care o vor avea pe viitor cetăţenii şi competitorii politici în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal”.

”Am convingerea că veţi trece fără probleme testul acestui scrutin la care veţi fi expert electoral sau operator de calculator în secţia de votare şi că veţi rămâne partenerii noştri şi la alegerile viitoare. Haideţi cu toţii să demonstrăm cetăţenilor că votul lor este doar al lor şi că alegerile din România reflectă voinţa lor şi profesionalismul dumneavoastră. Vă doresc mult succes!”, se mai arată în scrisoarea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente.

Pentru prima dată, la scrutinul din 5 iunie, preşedinţii birourilor secţiilor de votare şi locţiitorii acestora au fost desemnaţi, prin tragere la sorţi computerizată, din corpul experţilor electorali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.