Manifestările de pe Dealul Patriarhiei, dedicate împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor, organizate de Patriarhie şi Academia Română, au cuprins un Te Deum, depuneri de coroane de flori, dar şi o sesiune de comunicări dedicate zilei de 24 ianuarie 1859. Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, a spus că Alexandru Ioan Cuza are meritul de a fi nu doar domnul Unirii, ci şi al reformelor. La rândul său, Patriarhul Daniel a spus că această zi de sărbătoare naţională nu trebuie redusă la o zi de minivacanţă, ci trebuie cultivată recunoştinţa faţă de cei care au susţinut Unirea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestările de pe Dealul Patriarhiei au început marţi dimineaţă cu slujba Sfintei Liturghii. În continuare, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat un Te Deum în prezenţa patriarhului Daniel.

Slujba a fost săvârşită ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreţ din istoria poporului român la înfăptuirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuţie importantă. Apoi, patriarhul României, preşedintele Academiei Române, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţilor statului au despus coroane de folri la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei. După acest moment, cei prezenţi au participat la sesiunea de comunicări ştiinţifice organizată la Palatul Patriarhiei.

Sesiunea de comunicări ştiinţifice "158 de ani de la Unirea Principatelor Române" a fost  organizată de Patriarhia Română şi Academia Română.

Sesiunea a fost moderată de academicianul Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române.

În deschiderea lucrărilor, patriarhul Daniel, membru de onoare al Academiei Române, a subliniat că Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuţie semnificativă la înfăptuirea Unirii din 1859.

"S-a decis sărbătorirea zilei de 24 ianuarie la Palatul Patriarhiei, pentru că aici a fost ales Alexandru Ioan Cuza - domnitorul Moldovei şi ca domnitor al Ţării Româneşti. De asemenea, Ceasurile Unirii de pe Dealul Patriarhiei au fost un timp binecuvântat de Dumnezeu, iar Unirea din 1859 nu este Mica Unire, ci Unirea de bază pentru Marea Unire din 1918. Această zi de sărbătoare naţională nu trebuie redusă la o zi de minivacanţă, ci trebuie cultivată recunoştinţa faţă de cei care au susţinut Unirea", a spus patriarhul Daniel.

La rândul său, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, a apreciat că Unirea Principatelor a fost un uriaş progres.

"Pentru împlinirea evenimentului au fost susţinători din partea caselor regale europene. Tot în aceeaşi perioadă a avut loc şi unificarea Regatului german. Se presupune că Napoleon al III-lea ar fi dat sugestia pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti în vederea unificării Principatelor. Domnitorul român are meritul de a fi nu doar domnul Unirii, ci şi al reformelor. În timpul domniei lui, Biserica Ortodoxă Română obţine recunoaşterea Autocefaliei de la Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului. Nu totul a fost perfect, dar progresul a fost uriaş în perioada de conducere a ţării de Alexandru Ioan Cuza. Doamne, binecuvântează România, luminează-ne şi uneşte-ne în tot ceea ce facem! ", a spus preşedintelui Academiei Române.

Sesiunea de la Palatul Patriarhiei s-a încheiat cu lansarea a două volume apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Este vorba despre volumul 2 al lucrării "Monahismul ortodox românesc. Istorie, contribuţii şi repertorizare" şi volumul "Slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române - Membri ai Academiei Române (1866-2016)". Autorii primei lucrări au primit din partea patriarhului Daniel ordinul Sfântul Antim Ivireanul pentru contribuţia adusă.

La eveniment au participat membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, membrii Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, profesori şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, profesori şi elevi de la Seminarul Teologic Nifon Mitropolitul din Capitală, preoţi de la parohiile din Bucureşti, precum şi alţi invitaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.