Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, despre scoaterea unor proiecte din PNRR, precum spitalele, că s-a discutat în coaliţie, a fost o analiză şi a fost o decizie corectă. Pierdeam bani, eu nu pot să îmi asum că pierdem aceşti bani în 2026 indiferent cine va fi premier atunci, a arătat şeful Executivului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prostia unui accident care a fost la un moment dat prim-ministru, asta este cauza. Care sunt efectele, le vedem acum”, a spus şi premierul Ciolacu. Şeful Executivului a precizat că ”nu a fost absolut nimic scos care să nu fie prins în alte programe europene, tot de granturi”, a arătat premierul, precizând că PNRR are termen de implementare până în anul 2026.

”Nu există până acum niciun semn de la Comisie că s-ar prelungi, cum sunt exerciţiile financiare 2 plus 1”, a arătat Ciolacu.

Premierul a precizat că a existat o discuţie interministerială şi în funcţie cât de avansat era proiectul şi care erau şansele cele mai scăzute să nu cheltuim aceşti bani (..) spitalele au fost transferate pe BEI, unde există deja un acord şi se aşteaptă lista de priorităţi să treacă prin şedinţa de Guvern”. Şeful Executivului a mai arătat că pe transporturi totul este pe Fondul de Modernizare.

”E pentru prima oară când avem o analiză, nu venind cu acea soluţie de supracontractare, pentru că nu poţi, la PNRR, e fixă pe fiecare proiect de în parte, şi ne asumă că nu am fi putut lua acei bani. Eu nu pot să îl cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitaţie, nici studiu, aveau o schiţă şi o sumă cam atât ar fi trebuit. Acel spital se va face, trece pe fonduri europene şi împrumut BEI, oricum ne încadrăm după 2026”, a completat Ciolacu.

El a dat exemplu spitalul de la Gerota, care nu este investiţie majoră, peste 200 de milioane de euro, care nu se finaliza până în 2026. ”Şi cele care au rămas pe listă şi s-au discutat la Comisie şi acolo trebuie un heirup pentru a fi finalizate până în 2026, vorbim şi de construcţie şi de utilare”, a arătat Ciolacu.

Premierul a mai spus că s-a discutat despre scoaterea acestor proiecte din PNRR în coaliţie.

”S-a discutat în coaliţie, a fost o analiză şi a fost o decizie corectă. Pierdeam bani, eu nu pot să îmi asum că pierdem aceşti bani în 2026 indiferent cine va fi premier atunci”, a afirmat el. ”După cum bine ştiţi, România a fost nevoită să reducă cu 2,1 miliarde din PNRR, asta nu a decis Guvernul Ciolacu”, a spus şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Grindeanu a precizat că ”din 2,1 miliarde, nu s-a pierdut nici măcar un euro pe transporturi şi nici pe celelalte componente”.

”Tot ceea ce înseamnă achiziţii care erau cuprinse pe PNRR, pe material rulant, le-am mutat pe Fondul de Modernizare. Acele lucruri vor fi făcute în continuare pe fonduri europene. Noi plătim acum factura de a scoate şi a reduce cu 2,1 miliarde de euro din zona de granturi, pentru că a fost, cum spunea domnul prim-ministru, unul deştept care este şi cu gură-mare acuma, numai că Comisia a venit cu calculele, 2,1 miliarde de euro reduse”, a mai spus el, precizând că toate proiectele au acoperire din fonduri europene, pe alte tipuri de finanţare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.