Medicii din Secţia Neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central au realizat, în premieră pentru sistemul public de sănătate, intervenţii chirurgicale ghidate computerizat, zece pacienţicu vârste cuprinse între 50 şi 78 ani, diagnosticaţi cu diferite tumori cerebrale, fiind supuşi în această săptămână la astfel de operaţii, a anunţat joi conducerea unităţii sanitare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Neuronavigaţia este o tehnologie deosebit de valoroasă care îl ajută pe neurochirurg în efortul de a optimiza succesul intervenţiei, reducând la minimum caracterul invaziv al acesteia asupra creierului, coloanei vertebrale sau nervilor. Este o tehnică precisă, ghidată computerizat, echivalentul unui GPS, care îi permite medicului să stabilească cu exactitate unde să facă incizia şi să localizeze cu precizie leziunile nervoase", explică pentru News.ro, conducerea secţiei..

Premiera realizată de specialiştii Spitalului Militar constă în rezecţia unui segment cerebral tumoral, utilizând neuronavigaţia, sistem de dispozitive medicale şi soft-uri IT, care a intrat în dotarea secţiei la începutul acestei luni, a explicat şeful echipei chirurgicale,  locotenent-colonel medic doctor Cristian Năstase, medic primar neurochirurgie.

"Intervenţiile chirurgicale a fost efectuate la un număr de 10 pacienţi, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 78 ani, diagnosticaţi cu diferite tumori cerebrale, într-un context fizio-patologic complex, determinat de co-morbidităţile asociate patologiei principale şi a căror localizare nu permitea abordul chirurgical clasic, acesta punând în pericol fie viaţa pacientului, fie evoluţia post-operatorie. Datorită atât procedurilor chirurgicale, cât şi dispozitivelor medicale de ultimă generaţie, operaţiile s-au desfăşurat fără evenimente care ar fi putut pune în pericol viaţa pacienţilor", a explicat  neurochirurgul Cristian Năstase.

Rezecţia segmentului tumoral cerebral prin utilizarea sistemului de neuronavigaţie este o tehnică chirurgicală precisă, ghidată computerizat (echivalentul unui GPS), care permite medicului să stabilească cu exactitate atât locul unde poate practica incizia, cât şi localizarea, cu precizie, a tuturor leziunilor nervoase, a mai spus medicul.

Funcţionarea sistemului de neuronavigaţie se bazează pe stocarea imaginilor RMN ale pacientului într-un computer care realizează o fixare a capului acestuia şi o proiecţie 3D. Când neurochirurgul pune vârful instrumentului pe capul pacientului, acesta poate vedea, pe ecranul calculatorului, pozitia exactă a acestui vârf pe imaginea RMN. Astfel chirurgul va localiza, cu o precizie milimetrică şi înainte de a deschide cutia craniană, unde se află tumora şi, ulterior, va utiliza sistemul de neuronavigatie pentru a se ghida, prin ţesutul cerebral, spre leziune pentru a o extirpa, în siguranţă.

Beneficiile acestei tehnici pentru pacient sunt majore. Este vorba despre reducerea ratei mortalităţii prin precizia operaţiei şi îmbunăţirea întelegerii anatomiei individuale, prin implementarea mai multor metode funcţionale; reducerea la minimum a craniotomiei (inciziei la nivelul craniului); evitarea lezării unor structuri importante, cum ar fi vasele de sânge, nervii sau zone esenţiale din creier (de exemplu aria motorie sau centrii limbajului); limitarea pierderilor sangvine intra-operator şi post-operator, cât şi reducerea perioadei de internare şi monitorizare în Secţia ATI la un interval de doar 24 de ore. Încă din cea de-a doua zi post-operator, pacienţii au intrat în regim de viaţă cvasinormal prin: mobilizare precoce; hidratare şi alimentare normală, iar antibioterapia profilactică a fost redusă la 24 de ore, reinserţia socială, în aceste condiţii, realizându-se rapid. În funcţie de specificului fiecărui caz medical, aceasta s-a realizat într-o perioadă cuprinsă între 1-4 zile.

La acest moment, toţi pacienţii sunt într-o stare clinică foarte bună, a mai spus medicul. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.