Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Venitul minim de incluziune este un sprijin financiar acordat de stat, extrem de util pentru persoanele vulnerabile, care nu îşi pot asigura un nivel de trai minimal. Scopul acestui ajutor este de a preveni sărăcia în rândul copiilor şi de a stimula participarea acestora la sistemul de educaţie”, a afirmat Rareş Hopincă, potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti.

Conform actului normativ, venitul minim de incluziune este compus din una sau mai multe categorii de ajutoare financiare:

„- ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri sub 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanelor singure cu vârsta de cel puţin 65 de ani, pentru asigurarea necesităţilor zilnice de viaţă;

- ajutor pentru familiile cu copii – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri mai mici de 700 lei/lună, care au în întreţinere unul sau mai multi copii în vârstă de până la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului şi stimulării participării acestuia în sistemul de educaţie”, mai indică sursa citată.

Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, începând cu 01.01.2024, solicitanţii care au domiciliul ori reşedinta sau, după caz, trăiesc în municipiul Bucureşti, trebuie să depună până la sfârşitul acestui an, la DGASPC-urile de sector, cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoţită de documentele doveditoare şi angajamentul de plată, inclusiv în cazul cetăţenilor straini sau apatrizi, precum şi al persoanelor fară adăpost.

„Măsurile adoptate prin aplicarea Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune sunt parte din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, capitolul 13 “Reforme sociale” şi au scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, şi de a diminua sarcinile administrative pentru administraţia locală şi beneficiari. Odată cu intrarea în vigoare a Venitului Minim de Incluziune, acordarea beneficiilor Venitului Minim Garantat şi Ajutor pentru susţinerea familiei se suspendă. Drept urmare, toţi beneficiarii actuali de Venit Minim Garantat şi Ajutor pentru susţinerea familiei trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 01 noiembrie 2023 şi până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de Venit Minim de Incluziune”, arată sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.