Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, a anunţat că proprietarul Hanului Trei Sarmale va fi amendat, după ce construcţia a fost demolată fără respectarea proiectul tehnic autorizat, dispunându-se totodată ca orice lucrare în zonă să fie sistată temporar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Prefecturii ieşene, intervenţiile de la fostul Han Trei Sarmale au fost sistate, iar în plus "urmează să se clarifice situaţia juridică şi toate instituţiile cu atribuţii să dispună măsuri în funcţie de aspectele identificate".

"Am primit o parte din datele solicitate de la instituţii. Poate cel mai important este controlul efectuat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, în urma căruia s-a dispus sistarea lucrărilor până la îndeplinirea tuturor măsurilor trasate de către inspectori. În urma primelor verificări s-a constatat că firma respectivă a executat lucrări de desfiinţare cu nerespectarea proiectului tehnic autorizat, fără instrucţiuni tehnice de execuţie şi post utilizare a construcţiei, urmând a fi aplicată o sancţiune contravenţională", a declarat, vineri, Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi.

Potrivit acestuia, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Iaşi a cerut investitorului să prezinte o expertiză tehnică care să ateste nivelul de calitate al lucrărilor de desfiinţare.

De asemenea, ISC Iaşi a dispus ca investitorul să se adreseze Primăriei Iaşi pentru "a clarifica situaţia documentaţiilor aferente lucrărilor realizate şi propuse".

"Am primit un punct de vedere şi de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, în care se menţionează că imobilul nu este inclus pe lista monumentelor istorice. Verificări face şi Garda de Mediu, dar încă nu s-au finalizat. Am solicitat puncte de vedere şi de la Primăria Municipiului, de la Poliţia Locală. O mare responsabilitate în acest caz au autorităţile locale, cele care au eliberat autorizaţia de construire iniţială", a afirmat prefectul Bogdan Cojocaru.

Hanul Trei Sarmale din Iaşi, unul din cele mai cunoscute hanuri din zona Moldovei, frecventat de-a lungul timpului de Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Păstorel Teodoreanu, a fost demolat săptămâna trecută de proprietarul actual al clădirii, fără a exista vreo autorizaţie în acest sens din partea primăriei.

Clădirea în care funcţiona Hanul Trei Sarmale, situată în zona Bucium din municipiul Iaşi, a fost demolată cu un buldozer, edilul Mihai Chirica afirmând că nu a fost emisă vreo autorizaţie de demolare din partea Primăriei.

Imagini surprinse în timpul demolării clădirii au apărut pe reţelele sociale, stârnind critici vehemente din partea ieşenilor. Oamenii au comentat că este vorba despre o clădire emblematică a Iaşiului şi că ar fi trebuit refăcută, nu demolată.

Primarul Iaşiului Mihai Chirica a afirmat, în 20 aprilie, într-o conferinţă de presă, că Hanul Trei Sarmale nu era o colibă, ci o construcţe emblematică pentru Iaşi şi că această clădire nu trebuia demolată.

De asemenea, liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a anunţat că a sesizat Poliţia şi Parchetul în acest caz. Totodată, el a cerut Primăriei să facă ordine în cadrul Departamentului de urbanism al municipalităţii.

Tot săptămâna trecută, prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, a cerut instituţiilor deconcentrate din Iaşi să verifice legalitatea demolării Hanului Trei Sarmale din municipiu, el precizând că haosul din zona de urbanism a Iaşiului trebuie să înceteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.