Nouă fraţi au fugit de războiul din Ucraina. Ei au fost preluaţi în spaţiile special amenajate de Salvaţi Copiii în vama Isaccea, acolo unde au primit asistenţă şi servicii umanitare. Un număr de 3.736 de copii din Ucraina, cel mai adesea însoţiţi doar de mame, au primit asistenţă umanitară la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mama celor nouă a reuşit să plece cu toţi copiii din Kiev, după zile lungi de frământări interioare. Tatăl a rămas în capitală. Cel mai mic membru al familiei are 10 luni. Nu voiau să plece din casa lor şi au sperat până în ultimul moment că bombardamentele vor înceta. Au ajuns la Isaccea după două zile de mers, fără să fi mâncat nimic.

T. a fugit din Odessa, pentru a-şi salva fetiţa. În urmă a rămas tatăl. Ne arată o fotografie pe telefon. Doi tineri frumoşi, un copil şi o valiză. O ultimă fotografie. Din ea, astăzi au rămas ele două, mama şi fata, şi valiza. Împreună cu mama şi fetiţa ei de numai doi ani, a ajuns cu bacul în Vama Isaccea într-o zi friguroasă şi ploioasă. Două femei şi un copil într-o mulţime de oameni speriaţi de ororile războiului. Fetiţa plângea continuu, iar mama şi bunica se simţeau neputincioase în efortul de a o linişti. Le-am preluat imediat şi le-am condus în spaţiul cald şi primitor, amenajat de Organizaţia Salvaţi Copiii, acordându-le tot sprijinul pentru nevoile imediate.

În total, 6.441 de beneficiari, mame şi copii, au primit sprijin umanitar din partea echipei Salvaţi Copiii, iar nevoia de ajutor va creşte considerabil în perioada următoare.

La nivel naţional, echipele Salvaţi Copiii au acordat sprijin complex, incluzând asistenţă juridică şi psihologică, pentru 19.241 de persoane venite din Ucraina, dintre care 10.836 copii şi 8.405 adulţi.

Copiii prinşi în zonele de război din Ucraina sunt expuşi riscurilor de înfometare, frig şi trafic de persoane. Estimările arată că jumătate dintre cei care s-au refugiat sunt copii, printre ei aflându-se şi copii neînsoţiţi. Totodată, peste 100.000 de copii ucraineni trăiesc în instituţii de îngrijire a copilului şi sunt expuşi pericolului de a fi lăsaţi în urmă.

Spaţiul destinat mamelor şi copiilor refugiaţi din Vama Isaccea primeşte sprijinul MOL România, care susţine astfel programul de asistenţă umanitară al Organizaţiei Salvaţi Copiii România din Vama Isaccea,  printr-o donaţie în valoare de 250.000 de lei.

Nevoile stringente rămân cele legate de asistenţa umanitară imediată, de informaţii şi de suport emoţional, atât la frontieră, cât şi în centrele în care mamele şi copiii refugiaţi sunt cazaţi.

De asemenea, o vulnerabilitate specială o au copiii care provin din sistemul de protecţie a copilului din Ucraina.

Cei care doresc să sprijine programul de asistenţă umanitară o pot face pe site-ul Salvaţi Copiii aici: https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donaţie singulară de 2 euro.

Organizaţia Salvaţi Copiii evaluează constant nevoile copiilor şi ale familiilor acestora şi oferă asistenţă umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova, în Centrele de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum şi în taberele de refugiaţi coordonate de IGSU şi în punctele de staţionare. Până în prezent, echipele Salvaţi Copiii au fost prezente în nouă puncte de trecere a frontierei: 

• Isaccea, jud. Tulcea
• Siret, jud. Suceava
• Halmeu, jud. Satu Mare
• Sighetu-Marmatiei, jud. Maramures
• Giurgiuleşti, jud. Galaţi
• Rădăuţi Prut, jud. Botoşani
• Sculeni, jud. Iaşi
• Mihăileni, jud. Botoşani
• Albiţa, jud. Vaslui.

Salvaţi Copiii România oferă servicii umanitare în cinci Centre de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări în: Rădăuţi, jud. Suceava, Galaţi, jud. Galaţi, Şomcuta Mare, jud. Maramureş, Timişoara, jud. Timiş, Bucureşti.

În două tabere de refugiaţi IGSU şi un punct de staţionare oferim asistenţă directă, consiliere informaţională şi derulăm activităţi pentru copii:
Siret (stadion), Rădăuţi (stadion), Gara de Nord - Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.