Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din Poliţia Română au efectuat, în perioada 25 august – 7 septembrie 2023, 51 de percheziţii domiciliare. În cadrul dosarelor penale întocmite, pe numele unor persoane bănuite de infracţiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de peste 3 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În perioada 25 august – 7 septembrie 2023, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 51 de mandate de percheziţie domiciliară, în dosare penale ce vizează infracţiuni economice. În cauzele penale instrumentate, faţă de 14 persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfăşurate 7 acţiuni de amploare. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 3.529.912 lei. Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 40.679 de ţigarete, 2.631 de litri de alcool şi 350 de litri de combustibil”, arată comunicatul de presă al Poliţiei Române.

Astfel, pe 6 septembrie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au desfăşurat 16 percheziţii la sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile mai multor persoane, într-un dosar de urmărire penală, în care cercetările sunt efectuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Percheziţiile au fost desfăşurate în judeţele Ilfov (6) Hunedoara (2) Constanţa (1) Bacău (1), Vâlcea (1), Călăraşi (1) şi municipiul Bucureşti (4).

„În fapt, pe parcursul derulării unor operaţiuni comerciale, reprezentanţii societăţii comerciale furnizoare ar fi fost induşi şi menţinuţi în eroare, de către un grup de persoane, specializate în săvârşirea de infracţiuni de natură economică, prin folosirea de manopere dolosive, în contextul emiterii şi folosirii unui bilet la ordin, de către beneficiarul mărfurilor, în valoare de 198.515 lei, refuzat la plată de către unitatea bancară”, mai indică sursa citată.

Prin urmare, 9 persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov pentru cercetări, iar valoarea prejudiciu cauzat a fost estimată la aproximativ 198.515 de lei.

În urma probatorului administrat, poliţiştii de la economic au dispus măsura reţinerii  pentru 24 de ore, faţă de 4 persoane, cu vârste între 37 şi 53 de ani, bănuite de comiterea faptelor investigate, urmând ca acestea, să fie prezentate procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, cu propuneri vizând măsuri preventive.

Cei 4 bărbaţi au fost prezentaţi procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, care a dispus măsura controlului judiciar pentru doi dintre aceştia, iar pentru ceilalţi 2 bărbaţi, a sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi, care a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile.

Poliţiştii Ilfoveni de la economic continuă cercetările în cadrul dosarului penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, urmărirea penală fiind efectuată sub supravegherea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.

Activităţile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului Independent de Acţiuni Speciale, luptătorilor Serviciului Acţiuni Speciale Ilfov, criminalişti ilfoveni şi poliţişti de la mai multe subunităţi teritoriale de poliţie din Ilfov, precum şi poliţişti de la structurile economice,  din judeţele Hunedoara, Bacău, Constanţa, Vâlcea, Botoşani şi Timiş.

De asemenea, pe 7 septembrie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Neamţ, cu sprijinul celor din cadrul Biroului Ordine Publică şi Biroului Rutier Roman, au pus în executare 10 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Iaşi şi Neamţ. Două persoane au fost depistate în flagrant delict, încercând să sustragă combustibil.

Din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat că, în perioada martie 2022 – iulie 2023, 8 persoane, cu vârste între 36 şi 57 de ani, din judeţele Neamţ şi Iaşi, şoferi în cadrul unei societăţi comerciale, ar fi efectuat mai multe transporturi de combustibil de provenienţă petrolieră, de la depozite centrale către pompe de distribuţie cu amănuntul.

Cu prilejul transportului, în perioada amintită, cele 8 persoane ar fi sustras combustibil, în repetate rânduri, creând societăţii un prejudiciu de peste 175.000 de lei.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe terminale mobile şi combustibil susceptibil a fi sustras.

În cadrul acţiunii, au fost puse în executare 8 mandate de aducere, conform sursei menţionate.

Tot pe 7 septembrie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Neamţ au depistat în flagrant delict, în curtea unei societăţi, din municipiul Roman, doi bărbaţi, de 48, respectiv 57 de ani, din judeţele Iaşi şi Neamţ, în timp ce sustrăgeau dintr-un ansamblul auto aproximativ 200 de litri de motorină.

La data de 7 septembrie, în urma administrării materialului probator, cele 8 persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, fiind bănuite de comiterea infracţiunilor de delapidare.

Ulterior, faţă de cele 8 persoane, a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, conchide sursa amintită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.