Poliţia Română a transmis, joi, date cu privire la activitatea din anul 2022, precizând că s-a intervenit la peste 816.000 de apeluri la 112. De asemenea, au avut loc peste 22.700 de acţiuni. Anul trecut au fost instrumentate peste 1,6 milioane de dosare penale, împreună cu unităţile de parchet, dar, potrivit Poliţiei Române, infracţionalitatea a fost mai scăzută cu 9,3% decât media ultrimilor zece ani. Şi număerul accidentelor a fost cel mai mic din iultimul deceniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În anul 2022, poliţiştii au realizat peste 816.500 de intervenţii la evenimente, la solicitările venite de la cetăţeni prin Sistemul Naţional 112, fiind salvate 1.022 de persoane. Pentru prevenirea criminalităţii, au fost desfăşurate peste 22.700 de activităţi, de care au beneficiat 2.078.800 de persoane”, a transmis, joi, Poliţia Română.

Suesa citată a precizat că, în anul 2022, ”Poliţia Română s-a confruntat cu riscuri şi ameninţări dintre cele mai variate, cu grad de dificultate crescut, fiind instrumentate, împreună cu unităţile de parchet, peste 1,6 milioane de dosare penale”.

”Conform Ministerului Public, anul trecut, au fost soluţionate 536.556 de dosare, dintre care 50.179 prin rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, dispunându-se trimiterea în judecată a 62.283 de inculpaţi persoane fizice şi 243 de inculpaţi persoane juridice. Prin eforturi semnificative, s-a menţinut siguranţa cetăţenilor în trendul ultimilor ani. Astfel, infracţionalitatea sesizată este cu 9,3% mai mică faţă de media ultimilor 10 ani, iar criminalitatea gravă, comisă cu violenţă, se menţine la cote reduse, respectiv 0,2% din totalul infracţiunilor sesizate, înscriindu-se pe un trend descrescător”, a mai precizat sursa citată.

De asemenea, în domeniul rutier, în anul 2022, numărul accidentelor grave a scăzut cu 4,2%, fiind înregistrată cea mai mică valoare din ultimii 10 de ani.

”Pentru combaterea criminalităţii organizate, structurile Poliţiei Române au desfăşurat, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., 1.559 de acţiuni operative, reuşindu-se destructurarea a 151 de grupuri infracţionale organizate. În cadrul acestor acţiuni, au fost efectuate peste 5.300 de percheziţii domiciliare, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. şi în cooperare cu structuri similare de aplicare a legii, din Europa sau din alte state ale lumii. În domeniul investigării criminalităţii economice, accentul s-a pus pe finalitatea judiciară şi pe recuperarea prejudiciului. Complexitatea investigaţiilor şi a tehnicilor folosite au fost la un nivel ridicat în anul 2022, iar rezultatele pot fi apreciate inclusiv prin valoarea măsurilor asigurătorii instituite pentru recuperarea prejudiciilor, care a totalizat 865.146.243 de lei”, mai arată Poliţia Română.

De asemenea, în domeniul combaterii contrabandei cu ţigarete, au fost capturate peste 56.000.000 de ţigarete şi peste 32.500 de tone de tutun. Acţiunile întreprinse în ultima perioadă au contribuit la diminuarea nivelului pieţei negre de ţigarete, aspect confirmat de ultimele studii Novel, conform cărora, în anul 2022, aceasta a înregistrat cel mai scăzut nivel de la începutul studiului (2008), respectiv 6,1%, (luna iulie 2022).

”În anul 2022, poliţiştii au acţionat şi pentru contracararea eficientă a deţinerii şi folosirii ilegale a armelor şi explozivilor, evenimente a căror formă de manifestare este de natură să afecteze ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului. Întrucât deţinerea şi utilizarea ilegală a substanţelor periculoase prezintă un pericol deosebit de grav asupra factorilor de mediu, sănătăţii şi vieţii oamenilor, au fost desfăşurate acţiuni de amploare, inclusiv pe acest segment. Astfel, au fost indisponibilizate peste 118 tone de articole pirotehnice, peste 3.000 de arme de foc, 371.990 de cartuşe, aproximativ 240.000 de tone, precum şi  peste 144.000 de litri de substanţe periculoase şi deşeuri”, mai arată poliţiştii.

Aceştia anunţă şi că, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, au fost desfăşurate peste 40.000 de acţiuni şi controale, fiind confiscaţi peste 123.000 de metri cubi de material lemnos, fiind aplicate 14.288 de sancţiuni contravenţionale.

”Rezultate importante au fost obţinute şi în lupta împotriva grupurilor infracţionale, în special a celor violente, fiind destructurate, sub coordonarea procurorilor, importante grupări implicate în violenţe stradale sau în spargeri de seifuri şi furturi din bancomate”, mai arată Poliţia.

În perioada de referinţă, poliţiştii au emis aproximativ 13.000 de ordine de protecţie provizorii, în scopul diminuării unor riscuri iminente la adresa vieţii, integrităţii fizice ori libertăţii unor persoane, puse în pericol printr-un act de violenţă domestică.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.