Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi a anunţat, sâmbătă, că s-a sesizat cu privire la apariţia în mediul online a unor imagini în care se vede cum pacienţii Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti primesc pâine înmuiată în apă la micul dejun şi fac verificări la faţa locului. Poliţiştii sunt însoţiţi de inspectori ai direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa alimentelor Călăraşi. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi a anunţat că pacienţii internaţi în acest centru au probleme de hrănire, iar mâncarea trebuie pasată. În plus, DGASPC Călăraşi susţine că meniul pregătit de firma de catering ”respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician cu respectarea caietului de sarcini”. Cu toate acestea, instituţia a anunţat că va face o anchetă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere informaţiile apărute în mediul online cu privire la aspectele constatate la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi a dispus efectuarea de verificări. O echipă mixtă, formată din poliţişti de investigare a criminalităţii economice şi specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi fac verificări în acest moment”, a transmis, sâmbătă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi.

Verificarea apare după ce jurnalistul Marin Badea a publicat pe contul de Facebook un clip video de 3 minute în care se vede cum pacienţii sunt hrăniţi la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti.

”Pâine înmuiată în apă, la care au adăugat o linguriţă de margarină şi o felie de salam, au primit cei 148 de beneficiari ai serviciilor se asistenţă medico-socială din Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti, drept mic-dejun, în cursul zilei de 10.01.2020. Aşa-zisa mâncare este livrată, în sistem catering, începând cu luna octombrie 2019, de firma Denisdea SRL, cu sediul social în Sighetul Marmaţiei, strada Constructorului, bloc 4, scara 1, etaj 4, judeţul Maramureş”, a scris jurnalistul pe bogul personal.

Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean Călăraşi, prin biroul de presă, a precizat că este o practică obişnuită acest tip de hrănire:“Să nu ne mirăm dacă în vreun bol alimentar vedem felii de pâine înmuiate în apă. Ei nu pot înghiţi, au fost cazuri de înec. Protocolul alimentar aşa prevede, în toate spitalele, mâncarea este pasată”.

De altfel, şi reprezetanţii DGASPC Călăraşi au făcut referire, într-un comunicat de presă, la problemele de hrănire ale pacienţilor.

”În cadrul centrului sunt instituţionalizate persoane cu probleme neuropsihice grave şi accentuate cu nivel ridicat de afectare a devoltarii fizice şi mentale, dependente de îngrijirea altei persoane, care au insuficient dezvoltate abilităţile de bază şi autonomie personală, o parte dintre acestea prezentând şi probleme în ce priveşte hrănirea – masticaţie şi deglutiţie. În speţă, aceste persoane au nevoie de alimente care trebuie pasate pentru a putea fi mestecate şi înghiţite. Totodată, precizăm că firma de catering cu care instituţia colaborează are punct de lucru în Bucureşti şi asigură aceste servicii şi altor instituţii similare, pentru circa 800 beneficiari; meniul zilnic întocmit respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician cu respectarea caietului de sarcini”, se arată în comunicatul de presă.

Instituţia anunţă că, ”în vederea analizarii detaliate a întregului context în care s-a produs evenimentul, DGASPC Călăraşi va demara o anchetă internă pentru dispunerea măsurilor legale care se impun”.

În lus, instituţia comentează starea de agitaţie a unui beneficiar al centrului, surprinsă în imagini, şi precizează că se datorează prezenţei străine a jurnalistului în spaţiul pacienţilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.