Platforma de resurse educaţionale Saptamanaverde.edu.ro a fost lansată, vineri, de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Aceasta include materiale şi idei de activităţi care pot fi realizate în şcoli, pe teme precum schimbări climatice, managementul deşeurilor, biodiversitate, idei de trasee educative în natură; o hartă a ariilor naturale protejate, informaţii privind răspunsul la dezastre naturale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Mediului, în acest an şcolar, fiecare unitate de învăţământ are la dispoziţie, la alegere, o săptămână din perioada 27 februarie - 16 iunie, pentru a derula programul Săptămâna verde. Şcolile vor realiza, timp de 5 zile consecutiv, activităţi educaţionale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului.

Platforma online www.saptamanaverde.edu.ro conţine o serie de materiale informative şi idei de activităţi care pot fi organizate în şcoli. Cadrele didactice nu sunt obligate să se limiteze la resursele propuse, fiind încurajate să identifice, la nivel local, şi alte tipuri de activităţi complementare.

”Educaţia ecologică este, foarte probabil, cel mai important instrument prin care creştem generaţii cu respect pentru mediu. Şi pentru că respectul se câştigă, nu se impune, le-am pregătit elevilor şi dascălilor noştri cele mai plăcute şi interesante activităţi de învăţare. Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea platformei. Prin intermediul acesteia, cadrele didactice au acum la dispoziţie o resursă consistentă pentru a ne asigura că prima ediţie a Săptămânii verzi va fi un succes”, a declarat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos.

”Având în vedere importanţa educaţiei privind schimbările climatice, platforma educaţională lansată astăzi reprezintă un instrument util pentru cadrele didactice şi pentru elevii care participă la activităţile din Săptămâna verde. Cu astfel de iniţiative, contribuim cu toţii la formarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător şi implicit a unei societăţi care îşi protejează viitorul. Toate materialele şi activităţile incluse în această platformă reprezintă un punct de pornire şi ne dorim să le dezvoltăm în anii viitori alături de întreaga comunitate educaţională. Mult succes elevilor, profesorilor şi partenerilor în această primă ediţie a programului Săptămâna verde!”, a afirmat, la rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

În 2022, Raportul ”Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”, realizat la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, a propus Programul ”Săptămâna verde” şi dezvoltarea de instrumente (inclusiv digitale) în vederea implementării. Departamentul Climă şi Sustenabilitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale s-a implicat în ultimele luni pentru a reuni şi a mobiliza entităţile relevante în dezvoltarea şi implementarea acestei platforme: Ministerul Educaţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Asociaţia Code for Romania, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Autoritatea pentru Digitalizarea României. 

În forma actuală, platforma educaţională cuprinde resurse precum: date despre proiect, repere legislative; o bibliotecă digitală cu resurse educaţionale (materiale, idei de activităţi) pe teme din domeniile: schimbări climatice, managementul deşeurilor, consum şi producţie sustenabile, biodiversitate, păduri şi viaţă terestră, apă şi viaţă acvatică; idei de trasee educative în natură; o hartă a ariilor naturale protejate şi informaţii despre acestea; lista staţiilor meteorologice şi informaţii despre acestea; resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale; resurse şi sugestii de activităţi propuse de ONG-uri; exemple de bune practici educaţionale cu privire la schimbări climatice şi mediu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.