Preşedintele Donald Trump a declarat că a vorbit cu directorul adjunct al FBI, Dan Bongino, pentru a încerca să calmeze agitaţia provocată de modul în care Departamentul de Justiţie a gestionat ancheta cu privire la moartea în închisoare a lui Jeffrey Epstein, milionarul acuzat că a făcut trafic sexual şi că ar fi avut o listă cu clienţi VIP pe care îi şantaja, relatează Reuters.
Întrebat duminică de jurnalişti dacă Dan Bongino rămâne în funcţie după ce, potrivit unor informaţii, s-ar fi gândit să demisioneze, Trump a răspuns: „O, cred că da... Am vorbit cu el astăzi. Dan Bongino, un tip foarte de treabă. Îl cunosc de mult timp. Am participat de multe ori la emisiunea lui. De fapt, părea să se simtă excelent”.
Bongino reprezintă o parte a bazei de susţinere a lui Trump, MAGA („Make America Great Again”), care de mult timp are suspiciuni în legătură cu moartea lui Epstein, în 2019, când era în în custodie federală şi care a fost declarată drept sinucidere.
Într-o notă comună publicată lunea trecută, însă, FBI şi Departamentul Justiţiei au declarat că nu există dovezi care să susţină o serie de teorii conspiraţioniste despre moartea lui Epstein şi presupusa sa clientelă. Influenceri conservatori, de la Laura Loomer la Elon Musk, i-au criticat pe procurorul general Pam Bondi şi pe directorul FBI Kash Patel pentru concluziile lor, care au venit la câteva luni după ce Bondi promisese că va dezvălui informaţii importante despre Epstein, inclusiv „multe nume” şi „multe jurnale cu date”.
Presa americană, inclusiv Fox News şi NBC News, au relatat că Bongino, un fost podcaster conservator promovat ca nr. 2 în FBI, s-a certat cu Bondi pe această temă şi că se gândeşte să demisioneze.
Înainte de a lucra la FBI, actualul director Patel şi adjunctul său Bongino au făcut amândoi declaraţii despre o aşa-zisă listă de clienţi a lui Epstein şi au sugerat adesea că guvernul ascunde informaţii de publicul american.
De altfel, în plină ceartă cu Donald Trump, Elon Musk postase pe X că însuşi preşedintele ar fi implicat în dosarele Epstein şi acesta ar fi motivul pentru care nu ar fi divulgate. Ulterior, şeful Tesla şi X a şters postarea.
LUPTE INTERNE ÎNTRE FBI ŞI DEPARTAMENTUL JUSTIŢIEI
Lupta internă pe marginea cazului a atins punctul culminant în cadrul unei reuniuni de miercurea trecută, la care au participat Bongino, Bondi, directorul FBI Kash Patel şi şefa de cabinet a Casei Albe, Susie Wiles, au declarat surse pentru CNN. Bongino şi Patel au fost confruntaţi cu întrebarea dacă ei se află în spatele unei informaţii potrivit căreia FBI dorea să fie divulgate mai multe informaţii, dar a fost în cele din urmă împiedicat de Departamentul Justiţiei, au declarat sursele.
„Totul a fost un dezastru complet şi nimeni nu este mulţumit”, a declarat pentru CNN o sursă informată cu privire la această chestiune.
Episodul survine în contextul în care mulţi dintre consilierii apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump, atât din interiorul, cât şi din exteriorul Casei Albe, sunt din ce în ce mai frustraţi de modul în care procurorul general Pam Bondi a gestionat aşa-numitele dosare Epstein. Mai multe surse au afirmat că Bongino nu a venit la serviciu vineri, alimentând speculaţiile că ar fi demisionat din cauza acestei probleme. Una dintre aceste surse a declarat că, până vineri după-amiază, el nu îşi părăsise însă funcţia.
Patel şi Bongino şi-au exprimat în privat frustrarea timp de luni de zile faţă de modul în care DOJ a gestionat cazul, în parte din cauza unui interviu anterior în care Bondi a sugerat că FBI încă investighează cazul, deşi acesta fusese deja predat Departamentului de Justiţie, au declarat surse familiarizate cu cazul.
MOARTEA LUI EPSTEIN, SURSĂ DE SUSPICIUNI
Epstein este un finanţist căzut în dizgraţie şi condamnat pentru infracţiuni sexuale, al cărui dosar penal a captat mult timp atenţia publicului, în parte datorită legăturilor sale cu persoane bogate şi influente. În august 2019, în timp ce aştepta procesul într-un dosar penal federal, Epstein a fost găsit inconştient în celula sa din Centrul Corecţional Metropolitan din New York. A fost transportat la spital, unde a fost declarat mort. Moartea sa a fost declarată drept sinucidere.
Moartea sa a fost însă supusă unei anchete amănunţite, iar în timpul campaniei sale din 2024, Trump a declarat că va lua în considerare publicarea unor documente guvernamentale suplimentare referitoare la acest caz. Mulţi dintre susţinătorii preşedintelui sperau că publicarea acestora ar implica alte personalităţi de rang înalt sau ar submina ideea că Epstein s-a sinucis. Însă Departamentul Justiţiei a anunţat luni, într-o notă, că nu există dovezi că acesta ar fi păstrat o „listă de clienţi” sau că ar fi fost ucis, alimentând furia şi suspiciunile multora din lumea MAGA.
TENSIUNI NEGATE LA NIVEL OFICIAL
Oficialii FBI şi ai Departamentului Justiţiei erau în dezacord de luni de zile cu privire la modul de gestionare a dosarelor Epstein. Tensiunea a ieşit însă la iveală vineri, când influencerul de extremă dreapta Laura Loomer, apropiată de persoane din administraţie, a scris pe reţelele sociale că Bongino şi Patel sunt „furioşi” pe Bondi în legătură cu cazul Epstein. Ea a scris că Bongino „şi-a luat astăzi liber din funcţia de director adjunct al FBI şi că acum se speculează dacă se va întoarce sau nu la locul de muncă”.
Procurorul general adjunct Todd Blanche a negat existenţa unei rupturi între conducerea Departamentului Justiţiei (DOJ) şi cea a FBI într-o postare pe X, vineri, afirmând că „sugestia oricui că ar exista vreo divergenţă între conducerea FBI şi cea a DOJ cu privire la redactarea şi publicarea acestui memorandum este în mod evident falsă”.
Adjunctul secretarului de presă al Casei Albe, Harrison Fields, a declarat că Trump „a reunit o echipă de înaltă calificare şi cu experienţă în domeniul legii şi ordinii, dedicată protejării americanilor, tragerii la răspundere a criminalilor şi asigurării justiţiei pentru victime”. Această activitate „se desfăşoară fără probleme şi în unitate”, a spus Fields. „Orice încercare de a semăna diviziune în cadrul acestei echipe este nefondată şi distrage atenţia de la progresele reale înregistrate în restabilirea siguranţei publice şi în urmărirea justiţiei pentru toţi”, a punctat oficialul Casei Albe.
Bondi a organizat în februarie un eveniment la Casa Albă cu influenceri pro-Trump de pe reţelele sociale pentru a prezenta dosare cu documente legate de Epstein, deşi ulterior a fost criticată când influencerii MAGA au realizat că majoritatea documentelor erau publice de ani de zile. Patel a avut o implicare minimă în acel eveniment.
NOU COMBUSTIBIL PENTRU TEORIILE CONSPIRAŢIEI
Mai recent, Bongino şi-a repetat promisiunile că dosarele vor fi publicate, chiar dacă a încercat să minimizeze conţinutul acestora. Cel puţin una dintre frustrările lui Bongino are legătură cu o înregistrare video de 10 ore făcută în afara celulei lui Epstein din închisoarea din Manhattan în ziua în care a murit, a declarat pentru CNN o persoană familiarizată cu situaţia.
În timp ce anchetatorii au petrecut săptămâni întregi cercetând dosarele legate de ancheta Epstein, Bongino a descoperit înregistrarea video, a spus persoana respectivă. Adjunctul directorului FBI a fost încântat de descoperire şi a spus că este o dovadă definitivă că Epstein nu a fost ucis, au spus ei.
Dar după ce înregistrarea video a fost făcută publică, membrii publicului şi presa au observat că înregistrarea sărea înainte, tăind 60 de secunde. Bondi a declarat public că sistemul de înregistrare învechit care a produs înregistrarea video se resetează în fiecare zi la miezul nopţii şi că acelaşi minut este omis în fiecare seară. Cu toate acestea, teoriile despre ce s-a întâmplat în acel minut au explodat online, iar Bongino a fost învinuit intern pentru această neglijenţă.
Sâmbătă, însuşi Patel a încercat să minimizeze teoriile conspiraţiei şi a declarat că va continua să-şi exercite funcţia. „Teoriile conspiraţiei nu sunt adevărate, nu au fost niciodată. Este o onoare să-l servesc pe preşedintele Statelor Unite DonaldTrump şi voi continua să o fac atâta timp cât va avea nevoie de mine”, a declarat Patel într-o postare pe X.
DE CE ESTE IMPORTANT
Constatările memoradumului DOJ şi FBI reprezintă prima dată când administraţia Trump contrazice oficial teoriile conspiraţiei despre activităţile lui Epstein şi moartea sa – teorii care au fost promovate de cei doi oficiali de top ai FBI înainte ca Trump să îi numească în funcţie. În calitate de influenceri şi activişti pe reţelele sociale, Kash Patel (acum director al FBI) şi Dan Bongino (acum director adjunct) s-au numărat printre cei din lumea MAGA care au pus la îndoială versiunea oficială a morţii lui Epstein. Dar Patel şi Bongino au declarat ulterior că Epstein s-a sinucis. În online, în special în rândul dreptei, a rămas însă puternic înrădăcinată ideea că nelegiuirile lui Epstein implicau şi oficiali guvernamentali, celebrităţi şi lideri de afaceri şi că cineva l-a ucis pentru a le ascunde.
Potrivit memorandumului, anchetatorii au examinat cu atenţie imaginile din celula lui Epstein din închisoarea din Manhattan din 9 august 2019, între ora 22:40 când Epstein a fost închis în celulă, şi ora 6:30 a doua zi, când a fost găsit fără suflare. Imaginile, care au fost analizate de Axios, dar nu au putut fi verificate independent, nu au arătat că cineva ar fi intrat în zonă, a declarat administraţia.
„FBI a îmbunătăţit imaginile relevante prin creşterea contrastului, echilibrarea culorilor şi îmbunătăţirea clarităţii pentru o mai mare claritate şi vizibilitate”, se arată în memorandum.
De asemenea, anchetatorii nu au găsit „nicio listă incriminatoare cu clienţii” lui Epstein, „nicio dovadă credibilă că Epstein a şantajat persoane proeminente” şi nicio „dovadă care să poată sta la baza unei anchete împotriva unor terţi neacuzaţi”, se adaugă în memoriu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.