O echipă de biochimişti şi clinicieni de la Imperial College London a identificat o modalitate de a reseta rezistenţa la chimioterapie în cancerul ovarian, prin blocarea unor structuri specifice din ADN, cunoscute sub numele de G-quadruplexuri – noduri moleculare care influenţează expresia genelor implicate în rezistenţă, relatează The Observer.
În testele de laborator, tratamentul cu molecula pyridostatin a generat o reducere de aproape şase ori a rezistenţei la chimioterapie.
„Este pentru prima dată când cineva a folosit această abordare împotriva rezistenţei la chimioterapie,” a declarat dr. Marco Di Antonio, profesor asociat la departamentul de chimie al universităţii, care a condus studiul publicat în Genome Biology.
Cum funcţionează mecanismul
- Cancerul ovarian dezvoltă rezistenţă nu prin mutaţii genetice, ci prin modificarea expresiei genelor.
- ADN-ul uman formează în mod natural structuri tip nod, care ajută la compactarea materialului genetic.
- Cercetătorii au descoperit că după tratamentele cu chimioterapie, aceste noduri (G-quadruplexuri) apar în exces în genele care determină rezistenţa la medicamente.
- Prin blocarea acestor noduri, se poate „reseta” expresia genelor şi restabili sensibilitatea la chimioterapie.
Rezultate promiţătoare, dar în stadiu incipient
- Deocamdată, metoda a fost testată doar în laborator pe mostre de celule umane.
- Următorul pas este transformarea moleculei într-un medicament testabil clinic.
- Nu este clar dacă rezistenţa reapare ulterior sau dacă tehnica ar funcţiona şi în alte tipuri de cancer.
Impact potenţial
- În Marea Britanie, aproximativ 7.500 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian – al şaselea cel mai frecvent cancer feminin.
- Deşi chimioterapia este iniţial eficientă, peste 70% dintre paciente suferă recidive din cauza rezistenţei.
Viitoare direcţii de cercetare
- Terapia genică ar putea fi utilizată pentru a modifica celulele astfel încât acestea să nu mai poată forma structurile G-quadruplex.
- Cercetătorii investighează dacă metoda poate fi extinsă şi la alte forme de cancer rezistente la chimioterapie.
”Credem că această abordare poate fi extinsă, deşi nu am testat-o încă,” a adăugat Di Antonio, care a început cercetarea inspirat de un caz personal – diagnosticarea cu cancer ovarian a unei verişoare.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.