Primăria Sectorului 1 şi firma care a realizat documentaţia pentru Planul Urbanistic Zonal Coordonator al sectorului cer Ministerului Dezvoltării emiterea avizului necesar aprobării proiectului, aviz a cărui acordare a fost amânată de mai multe ori. Primăria şi firma argumentează că orice întârziere reprezintă un prejudiciu adus administraţiei publice locale. Totodată, Asociaţia Cartier Pădurea Băneasa a anunţat după o întâlnire cu primarul sectorului 1 Daniel Tudorache că susţine PUZ în ceea ce priveşte zona motiv pentru care va face o cerere de intervenţie în procesul intentat primăriei de cinci ONG-uri care acuză că prin acest PUZ devin construibile părţi din Parcul Herăstrău, din Pădurea Băneasa şi alte spaţii verzi din sectorul 1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Firma care a elaborat documentaţia pentru PUZ Coordonator al Sectorului 1 şi Primăria de sector  s-au adresat Ministerului Lucărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în 7 iulie şi, respectiv 10 iulie, solicitând avizul instituţiei, necesar aprobării proiectului.

Vego Concept Engineering afirmă, în documentul adresat ministerului, că în 31 mai 2019 a primit din partea instituţirei un punct de vedere cu privire la condiţiile obţinerii avizului, depunând în 22 octombrie 2019 cererea de emitere a acestuia. Firma susţine că în 4 decemrbrie 2019 fi-au fost cerute documente suplimentare, care au şi fost depuse, o nouă solicitare de documente suplimentare fiind formulată în 18 decembrie 2019. Convorm Vego Concept Engineering, deşi în şedinţa din ianuarie 2020, cererea sa de emitere a unui aviz se afla pe ordinea de zi, nu a mai fost discutată, alte PUZ. find discutate, iar cel al sectorului 2 fiind şi aprobat. Avizul nu a fost acordat nici la şedinţa din 19 februarie 2020 deşi verbal existase o confirmare că acesta a va fi emis, cu anumite condiţionări. Noi cereri din 19 martie şi din 14 mai de depunere a unor documente suplimentare au fost formulate, ultimul set de completări fiind depus în 26 mai, moment din care MLPDA nu a mai făcut nicio comunicare şu nu a emis nici avizul deşi au trecut mai mult de 30 de zile.

Firma susţine că a îndeplinit toate cerinţele şi cere Ministerului Lucrărilor Publice să dispună cu celeritate emiterea avizului necesar finalizării proiectului. Invocând normele metodologice ale Legii pentru amenajarea teritoriului şi urbanism, afirmă că orice întârziere ”afectează mediul investiţional şi administraţia publică locală”

”Putem afirma cu certitudine faptul că orice întârziere în ceea ce priveşte avizarea documentaţiei de urbanism pentru Sectorul 1 ”se traduce într-un prejudiciu adus administraţiei publice locale, prin imposibilitatea de a beneficia de veniturile provenind din taxele şi impozitele generate de investiţiile a căror realizare depinde de avizarea Panului Urbanistic Zonal Coordonator al Sectorului 1”, a transmis firma.

Şi Primăria Sectorului 1 s-a adresat Ministerul Dezvoltării, susb semnătura primarului Dan Tudorache şi a arhitectului- şef, cerând să îngtreprindă demersurile necesare eliberării avizului.

Totodată, Asociaţia cartier Pădurea Băneasa a anunţat recent, după o întâlnire cu primarul Daniel Tudorache că a decis sa susţină PUZ Coordonator prin cerere de interventie in cadrul procesului de anulare a Planului Urbanistic Zonal intentat de mai multe asociatii.

”Nu sustinem puzul coordonator in integralitate pentru că nu cunoaştem detalii din alte zone, ci susţinem doar ceea ce cunoaştem: Cartierul Padurea Băneasa”, afirmă reprezentanţii asociaţiei.

Ei susţin că potrivit celei mai recente variante a planului,  ”nu mai există niciun dubiu privind regimul de înălţime”, maxim P+4 etaje în zona de blocuri şi  P+2 etaje pentru zona de case.

În 27 mai, Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, anunţa: ”Tribunalul Bucureşti a suspendat astăzi avizul de mediu pentru PUZ sector 1, prin care deveneau construibile părţi din Parcul Herăstrău, din Pădurea Băneasa şi alte spaţii verzi din sectorul 1. Acţiunea a fost iniţiată de 5 ong-uri: Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Fundaţia Eco-Civica, Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi, Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului - Odai şi Asociaţia Protecţia Lacului Băneasa”.

Decizia era executorie, fiind luată  în contextul acţiunii iniţiate de ONG-uri în instanţă împotriva Planului Urbanistic Zonal, despre care afirmă că pune în pericol mai multe zone verzi, inclusiv Pădurea Băneasca, zone care devin contruibile.

”Prin acest PUZ, se trece Pădurea Băneasa din intravilan în extravilan, ceea ce înseamnă că nu se va mai tăia niciun pom. Eu salvez pădurea”, a declarat atunci primarul sectorului 1 Dan Tudorache.

”Eu nu mai vreau să se construiască în Pădurea Băneasa!”, a susţinut primarul.

Tudorache a precizat că firma care a realizat Planul de Urbanism Coordonator al Sectorului 1, Vego Concept Engineering, şi-a oferit gratuit serviciile şi că o astfel de ofertă nu putea fi refuzată. El a susţinut că Vego Concept Engineering a realizat astfel de proiecte şi pentru alte sectoare ale Capitalei. Întrebat atunci dacă firma are alte contracte cu Primăria pe care o conduce, edilul a negat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.