Ministerul Muncii era singurul minister care era tratat ca dispecer de ajutoare sociale, care dădea banii pe criterii partinice în anumite cazuri, dar acum a fost transformat într-un grup de oameni care nu se mai ascunde în spatele unor legi şi al unor instituţii, ci acum lucrează pentru oameni, este procupat de oameni, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, marţi, la dezbaterea pe tema "Strategiei naţionale privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toată zona de incluziune este o prioritate care nu are legătură cu zona politică din care venim. Este o prioritate naţională care se referă la respectul pentru noi ca naţiune, Faptul că în această societate există oameni sub limita extremă a sărăciei, acest lucru nu poate să ne lase indiferenţi. Indiferenţa este nocivă pentru o ţară care aspiră la un alt nivel de dezvoltare. Modul în care gândim agenda de incluziune este unul în care orice leu pe care îl alocăm nu este o cheltuială, este  o investiţie în viitorul nostrul şi în dezvoltarea noastră socio-economică. Dacă pornim de la această schimbare de paradigmă în care înţelegem că politica de incluziune este întărirea noastră ca naţie, ca şi comunităţi, pentru a dezvolta această ţară, atunci putem avea o altă dimensiune a incluziunii", a spus Pîslaru

Ministrul Muncii a explicat că asistenţa socială nu înseamnă că dai bani unor oameni leneşi.

"Asistenţa socială nu înseamnă că dai bani unor oameni leneşi, din nişte zone rurale , care nu  vor să muncească. Nu despre asta este vorba. Este  vorba ca fiecare dintre noi, acolo unde suntem, să ne facem treaba pentru a-i trage după noi pe cei care sunt marginalizaţi în acest moment şi nu au şansă. Şi problema nu este neapărat că nu sunt bani, problema este că a fost tratată greşit conceptual această agendă, că dacă ne uităm ca pondere în buget, cheltuielile sociale şi de sănătate sunt o pondere importantă în bugetul ţării. După ce că avem poate un buget mic faţă de alte ţări, îi cheltuim şi prost, îl risipim", a afirmat Pâslaru.

El a precizat că ministerul s-a transformat, trecându-se de la situaţia în care problemele nu erau recunoscute, iar realităţile erau negate, la aceea în care sunt recunoscute limitele şi există o agendă clară a schimbării.

"Instituţional, să discutăm ce a făcut Ministeul Muncii, singurul minister care era tratat ca dispecer de ajutoare sociale, care dădea banii pe criterii partinice în anumite cazuri. Am trasformat un grup de oameni care nu se mai ascunde în spatele unor legi şi al unor instituţii şi acum lucrează pentru oameni, este procupat de oameni. Era  un minister care nu recunoştea problemele. Ne întreba un raportor de la UE cum stăm cu populaţia romă, cu sărăcia extremă. Guvernul de atunci spunea că nu avem problemă cu populaţia romă, cu marginalizarea şi segregarea. Acum trecem de la o paradigmă în care negăm realităţile şi le ascundem sub preş la o pardignmă prin care le recunoaştem, le ştim limitele şi aşternem o agendă clară de cum aceste lucruri se pot schimba, prin destoinicie, prin pricepere, prin cooperare. Nu prin şuşe, şuşanale şi mers la bistrouri unde se discută problemele ţării", a explicat ministrul.

El a spus că abia acum a fost elaborat un plan de acţiuni privind îmbătrânirea activă, pentru că până acum "au fost doar vorbe" şi că deşi despre copii şi despre dezinstituţionalizare se vorbeşte de mulţi ani, abia acum sunt proiecte concrete.

"Discutăm de agenda de servicii în comunitate şi de migrarea de la o politică de beneficii pasive la una de servicii de prevenţie. Este de  şapte ori mai costiror să previ ca o familie să-şi abandoneze copiii,, decât să dai ajutor unei familii cu probleme, ca să păstreze copiii. Acest lucru nu este acceptabil: să menţii o instituţie numai ca să primeşti bani pentru acele locuri, să plăteşti salariile unor oameni. Dezinstituţionalizarea, crearea de locuri în familii.  Sunt 60.000 de copii în astfel de situaţii. Nu putem ţine sub preş. Importat este să facem o detaşare faţă de agenda trecutului, ministerele nu discutau unele cu altele", consideră Pislaru.

În opinia sa, sunt probleme în ceea ce priveşte alinierea între pilonul central, judeţean şi local, pe agenda socială.

"Această aliniere presupune să avem abodare în comun, să avem şi strategie, şi plan, dar să renunţăm la lucrurile care ne dezbină", a declarat ministrul, care a apreciat că trebuie cunoscute "pe deplin" problemele oamenilor.

El a anunţat că serviciul ANOFM se recalibrează total, pornind de la o abordare decuplată de zona asistenţei sociale, în care ocuparea devine cel mai important instrument.

Dragoş Pîslaru a susţinut necesitatea punerii în comun a bugetului naţional şi european şi a trecerii de la abordarea la nivel de judeţ, la o abordare naţională cu o singură bază de date, şi care pune accent pe mobilitate.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.