Oficialii iranieni şi americani urmează să se întâlnească duminică în Oman, pentru o nouă rundă de discuţii privind programul nuclear al Teheranului, ca urmare a opoziţiei tot mai mari faţă de îmbogăţirea uraniului iranian exprimată de liderii americani, informează AFP.
Iranul şi Statele Unite, care nu mai au relaţii diplomatice din 1980, au organizat trei sesiuni de discuţii pe tema spinoasă a programului nuclear iranian începând cu 12 aprilie, cu medierea Omanului.
Ca şi la reuniunile anterioare, delegaţia americană va fi condusă de emisarul pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, iar din partea iraniană, şeful diplomaţiei, Abbas Araghchi, va conduce negocierile.
Vineri, Araghchi a raportat „progrese” în discuţiile anterioare.
„Cu cât mergem mai departe, cu atât avem nevoie de mai multe consultări şi revizuiri şi cu atât delegaţiile au nevoie de mai mult timp pentru a examina problemele ridicate”, a spus el.
La rândul său, vicepreşedintele Statelor Unite, JD Vance, a declarat miercuri că negocierile sunt pe „calea cea bună”.
Scopul discuţiilor dintre SUA şi Iran este de a încheia un nou acord menit să împiedice Iranul să dobândească arme nucleare, o ambiţie pe care Teheranul a negat-o întotdeauna, în schimbul ridicării sancţiunilor care îi paralizează economia.
Acordul încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri pentru a controla programul său nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului a expirat după retragerea Statelor Unite în 2018, în timpul primului mandat al preşedintelui Donald Trump.
Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, suspectează de mult timp Iranul că încearcă să dobândească arme nucleare. Teheranul neagă în mod constant acest lucru, insistând că programul său nuclear este destinat unor scopuri civile.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniu la 60%, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul din 2015, în timp ce 90% este necesar pentru utilizări militare. Stocurile sale de material fisionabil sunt o sursă de îngrijorare pentru puterile occidentale.
Într-un interviu difuzat vineri, Steve Witkoff a declarat că administraţia Trump se va opune oricărei îmbogăţiri, după ce iniţial a sugerat flexibilitate în ceea ce priveşte continuarea îmbogăţirii la nivel scăzut a uraniului de către Teheran în scopuri civile.
"Acest lucru înseamnă dezmembrare, interzicerea militarizării şi că Natanz, Fordo şi Isfahan - cele trei instalaţii de îmbogăţire - trebuie să fie dezmembrate", a declarat el pentru Breitbart News, o instituţie media conservatoare.
Cu privire la subiectul discuţiilor, Witkoff a adăugat: „Dacă acestea nu sunt productive duminică, nu vor continua şi va trebui să luăm o altă cale”.
Discuţiile au loc pe fondul examinării aspectelor-cheie ale programului nuclear al Teheranului, în special a stocului său de uraniu îmbogăţit şi a ritmului activităţilor sale de îmbogăţire.
Unele guverne europene pun la îndoială oportunitatea declanşării unui mecanism prevăzut în acordul din 2015, care permite restabilirea sancţiunilor ONU în cazul nerespectării angajamentelor Iranului, opţiune care expiră în octombrie.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se opune discuţiilor dintre Iran şi Statele Unite, a cerut Teheranului să îşi dezmembreze instalaţiile nucleare şi să îşi oprească programul de rachete balistice ca parte a unui acord credibil, a spus el.
La rândul său, Teheranul insistă ca discuţiile să se concentreze exclusiv asupra problemei nucleare şi a ridicării sancţiunilor, excluzând orice negocieri privind arsenalul său militar.
Reuniunea de duminică din Oman are loc cu câteva zile înainte de un turneu regional al lui Trump, care îl va duce în Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.