Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că autorităţile din România au câştigat o finanţare de peste 15 milioane de euro pentru reglementarea activităţii de transplant, aceasta afirmând că rapoartele întocmite în urma controalelor la Agenţia Naţională de Transplant în ultimii doi ani arată dezorganizare, lipsă de proceduri, care au dus la neîncredere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Au fost mai multe nereguli la Agenţia Naţională de Transplant, tocmai datorită faptului că ce s-a întâmplat acolo nu era transparent absolut deloc. Părea o castă unde nimeni nu poate să pătrundă şi asta a dus şi la neîncredere. Ceea ce a scos în evidenţă raportul, sau rapoartele, pentru că au fost trei controale în ultimii doi ani, au scos în evidenţă tocmai acest lucru: neexistând proceduri aprobate, protocoale, neexistând nişte reguli foarte clare, toate acestea au dus la ceva... adică nu avem încredere pentru că nu ştim ce se întâmplă acolo, şi eu aş fi gândit la fel. (...) Din punctul meu de vedere, ce s-a întâmplat acolo a fost de un amatorism greu de explicat. Eu spun că nu s-au organizat suficient. Totuşi nu putem nega că în 2015 au fost donate aproximativ 150 de organe, în 2019 avem până acum 57 de prelevări. Deci activitatea de transplant a funcţionat după nişte reguli care nu sunt suficiente, care au permis existenţa unor suspiciuni, eu nu pot să spun că au fost abuzuri sau pile", a spus Sorina Pintea, duminică, la B1 Tv.
 
Sorina Pintea a mai spus că activitatea de transplant a funcţionat după nişte reguli "insuficiente", dar că nu poate vorbi despre abuzuri, fără a fi verificate "exact circumstanţele în acele cazuri unde există suspiciuni".
 
"Acolo unde nu există reguli foarte clare există şi multe suspiciuni", a spus ministrul Sănătăţii. 
 
Ministrul a precizat că plângerea depusă de fosta conducere a Agenţiei Naţionale de Transplant, cu acordul său, la DIICOT a fost clasată.
 
"Sper, vreau să cred că nu s-a făcut nimic ciudat de acolo", a afirmat ea.
 
Totodată, Sorina Pintea a afirmat că, având în vedere rezultatele controalelor făcute la Agenţia Naţională de Transplant, nu se poate vorbi despre export ilegal de organe.
 
"Nu cred că putem vorbi de export de organe. Nu cred. Din ceea ce am constatat, din ceea ce mi s-a prezentat în acele rapoarte de control, exclus", a spus Pintea.
 
Aceasta a declarat că exportul de organe se face legal, că România a trimis anul acesta opt plămâni la Eurotransplant pentru că nu a avut pacienţi compatibili, dar că nu se poate vorbi despre un export ilegal de organe. 
 
Ministrul Sănătăţii a spus că autorităţile din România au câştigat un grant de 15,6 milioane de euro de la Uniunea Europeană, fonduri cu care se va face un sistem informatic care va consta într-un registru informatic integrat, proceduri, calcul al costurilor reale ale activităţii de transplant.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.