Piaţa Elie Wiesel a fost inaugurată, luni, cu prilejul Zilei Naţionale a Comemorării Victimelor Holocaustului din România, spaţiul public comemorativ fiind construit în memoria scriitorului şi filosofului israelian de origine română laureat cu Premiul Nobel pentru Pace. Piaţeta se află în Sectorul 1 al Capitalei, la intersecţia străzilor Sofia şi Emile Zola.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La inaugurarea Pieţei Elie Wiesel au fost prezenţi primarul Capitalei, Gabriela Firea şi primarul sectorului 1, Dan Tudorache, alături de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm şi de ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul.

"Am supus aprobării Consiliului General un proiect de hotărâre prin care acest spaţiu public central atât de frumos să fie un punct de reper, un punct memorabil în care să ne aducem aminte nu doar de câte ori trecem pe aici, ci în fiecare clipă, despre personalitatea lui Elie Wiesel, considerat un om care a luptat pentru valorile umane, pentru dreptate, adevăr, pentru libertate, pentru democraţie. M-aş bucura foarte mult ca această piaţetă să fie vizitată de foarte mulţi copii, de elevi, de şcolari, de liceeni, de studenţi şi, împreună cu reprezentanţii corpului diplomatic, să le putem spune cine a fost şi ce reprezintă Elie Wiesel”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a mai spus că imobilul situat pe Strada Lipscani dat la sfârşitul lunii septembrie spre administrare Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" va fi amenajat în perioada următoare pentru a deveni Muzeu al Holocaustului şi că asta nu va dura zeci de ani, aşa cum s-a întâmplat cu Muzeul Holocaustului din Varşovia.

Firea susţine că se va implica personal pentru ca elevii să afle despre personalitatea şi activitatea lui Elie Wiesel.

"Această clădire de pe Strada Lipscani va fi amenajată în perioada următoare ca Muzeu al Holocaustului şi sunt extrem de onorată să fiu parte a acestui proiect extrem de ambiţios. La întâlnirea pe care am avut-o cu reprezentanţii Institutului «Elie Wiesel» îmi povesteau că în Varşovia construirea unui astfel de muzeu a durat 15 ani. Vă garantez, ca primar general, ca manager, îmi permit să spun, ca femeie, că în Bucureşti, amenajarea acestui muzeu va dura mult mai puţin. Nu va trebui să aşteptăm zeci de ani. În perioada următoare mă voi implica personal pentru ca elevii să vină cu dascăli, cu profesorii de istorie, să li se transmită informaţii adevărate, reale despre personalitatea lui Elie Wiesel”, a afirmat Firea.

La eveniment a fost prezent şi directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, "Elie Wiesel”, Alexandru Florian.

Elie Wiesel a murit în luna iulie a acestui an, la vârsta de 87 de ani. American de origine română, supravieţuitor al Holocaustului, el a fost scriitor, filosof, ziarist, profesor, eseist şi activist pentru drepturile omului.

În anul 1986, Wiesel a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace şi, împreună cu soţia sa, Marion, a înfiinţat Fundaţia pentru Umanitate "Elie Wiesel”.

Elie Wiesel a scris peste 50 de volume, iar prima lui carte, "Noaptea”, publicată în 1955, are la bază experienţele sale de la Auschwitz şi din lagărul de concentrare de la Buchenwald. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.