Peste 600 de pompieri din 26 de judeţe vor fi detaşaţi pe litoral în timpul sezonului estival, iar autorităţile au realizat 25 de puncte temporare de lucru, fie că este vorba de posturi de punct de prim-ajutor pe plajă, unele de salvare acvatică sau în care a fost trimisă o autospecială cu apă şi spumă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că peste 600 de pompieri din 26 de judeţe ale ţării vor suplimenta efectivele de salvatori de pe litoralul românesc, pe întreaga perioadă a sezonului estival, fiind vorba de şase serii a câte 108 salvatori, iar fiecare serie va fi detaşată pe o perioadă de 2 săptămâni.
 
“Măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc şi vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului şi tehnicii existente la nivelul judeţului Constanţa, cu efective şi mijloace specifice (ambarcaţiuni, ambulanţe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, şenilate, motociclete SMURD)”, a anunţat IGSU. 
 
Sursa citată menţionează că pentru creşterea gradului de siguranţă a  turiştilor care aleg să-şi petreacă vacanţa pe litoral, în zonele cu afluenţă mare de persoane la nivelul judeţului Constanţa, au fost operaţionalizate 25 puncte de lucru temporare.
Astfel, 11 dintre acestea sunt puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, în localităţile Băneasa, Urluia-Adamclisi, Crucea, Valea Dacilor, Valu lui Traian, Ovidiu, precum şi în staţiunile Mamaia, Techirghiol, Eforie Nord, Costineşti şi Vama Veche.
 
De asemenea, opt sunt puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanţe, şi şenilate în localităţile Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn-Venus şi Vama Veche, iar şase sunt punct de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcaţiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu şi Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord),  Lacul Techirghiol şi Portul turistic Mangalia.
 
“În zonele unde au fost înregistrate în ultimii ani cele mai multe situaţii de urgenţă, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se găsesc, pe întreaga durată a sezonului estival, pe plajele din Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirgiol, Costineşti, Saturn-Venus şi Vama Veche. Corturile sunt dotate cu toate echipamentele necesare acordării măsurilor de prim ajutor: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare şi tărgi. Programul de funcţionare al acestora este cuprins în intervalul orar 08.00 - 20.00. Lângă corturi staţionează şenilatele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, capabile să asigure intervenţia pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor”, a precizat sursa citată.  
 
De asemenea, IGSU a mai decis ca în fiecare weekend din timpul sezonului estival mai multe echipaje de pompieri să asigură intervenţiile în situaţii de urgenţă pe Autostrada A2, inclusiv cele medicale pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din cadrul ISU Călăraşi, ISU Constanţa, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov. 
Astfel, ISU Bucureşti-Ilfov a realizat un punct de lucru la kilometrul 19, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare cu modul de descarcerare şi prim-ajutor. De asemenea, ISU Călăraşi a operaţionalizat două puncte de lucru: unul în localitatea Lehliu-Gară, la kilometrul 64, dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare şi prim-ajutor şi cel de-al doilea în localitatea Drajna, la kilometrul 105, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare şi prim-ajutor. 
 
Totodată, ISU Ialomiţa a dislocat o ambulanţă SMURD şi o autospecială de descarcerare grea la Staţia de Pompieri Feteşti, lângă Autostrada A2 – kilometrul 142.
 
“Echipajele de intervenţie din cadrul punctelor de lucru temporare vor fi încadrate cu elevi ai Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti, care, în perioada stagiului de practică desfăşurat în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Constanţa, vor susţine misiunile de răspuns”, a mai transmis IGSU. 
 
În perioada sezonului estival 2020, pompierii ISU Constanţa şi cei detaşati pe litoral au participat la 3.879 intervenţii dintre care 3.648 cazuri SMURD, 134 incendii şi 97 misiuni pentru salvarea de la înec. Anul trecut, echipele de intervenţie au reuşit salvarea a 74 de persoane de la înec.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.