Peste 400 de grefieri protestează, vineri, la Ministerul Justiţiei, nemulţumiţi de volumul mare de muncă şi de inechităţile salariale, iar la mai multe instanţe şi parchete, personalul auxiliar a întrerupt lucrul în timpul protestului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii care au venit în faţa sediului Ministerului Justiţiei cer demisia minsitrului Justiţiei, pe care o acuză că nu se implică în rezolvarea problemelor personalului auxiliar din justiţie.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Projust, Ştefania Teleman, a declarat, pentru News.ro, că principalele nemulţumiri ale personalului auxiliar din justiţie sunt condiţiile de muncă, neplata orelor suplimentare efectuate peste programul legal, lipsa unei scheme de personal adaptată la volumul de activitate, la responsabilităţile şi atribuţiile sporite aduse de modificările codurilor juridice, precum şi inechităţile salariale între categoriile care lucrează în Ministerul Justiţiei, privind vechimea în muncă şi studiile absolvite.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Teleman a precizat că în timpul protestului de la Ministerul Justiţiei, între orele 10.00 şi 13.00, mai mulţi grefieri şi alţi angajaţi din rândul personalului auxiliar de la instanţe şi parchete întrerup activitatea.

Preşedintele Projust a mai spus că protestatarii aşteaptă să fie chemaţi la discuţii de către reprezentanţii Ministerului Justiţiei, pentru a putea fi găsite soluţii la problemele personalului auxiliar din justiţie.

„Nu mai vrem să fim chemaţi sâmbăta şi duminica la seriviciu, nu mai vrem să lucrăm noaptea dacă sunt dosare cu propuneri de arestare, nu mai vrem să facem ore de noapte care nu sunt plătite”, a mai spus Teleman, pentru News.ro.

Foto; Cristina Radu / News.ro
Foto; Cristina Radu / News.ro

Unul dintre protestatari, agent procedural la Judecătoria Drobeta-Turnu Severin, a spus că oamenii au ieşit în stradă pentru că instituţiile responsabile nu sunt interesate să rezolve şi problemele personalului auxiliar din justiţie şi ministrul Raluca Prună îi „pasează ca pe o minge de fotbal”.

„În primul rând, totul ca să meargă spre un statut al muncii noastre şi o recunoaştere a profesiei. Orele suplimentare nu se plătesc, noi suntem plătiţi diferenţiat, în funcţie de judeţ, de Curte de Apel. În al doilea rând, iese Prună şi spune în presă că ne luăm chirii de serviciu. Nu-i adevărat. Total neadevărat. Noi venim doar pentru statut, să ni se recunoască vechimea în muncă, să avem o pensie decentă. De personalul auxiliar, cei mici, nu interesează pe nimeni. Sunt boli profesionale care intervin datorită lucrului cu dosare care vin din arhivă, au microbi. Arhivele sunt insalubre. Raluca Prună să plece din fruntea ministerului, pentru că niciodată nu a venit să ne asculte. Tot timpul ne-a pasat ca pe o minge la un meci de fotbal. Şi acum sunt convins că am venit degeaba aici, nu se va face nimic, este doar ameţeală. Dar vor mai fi şi alte proteste. O dată şi o dată se va rezolva”, a spus agentul procedural Silviu Panduru.

Protestatarii acuză Ministerul Justiţiei că refuză să se implice în problemele semnalate, timp de mai mulţi ani, de personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete. Aceştia susţin că lipseşte dialogului real şi constructiv cu Ministerul Justiţiei, ordonator principal de credite, care are o atitudine ostilă faţă de personalul auxiliar din justiţie, refuzând de prea mult timp să ia măsurile necesare pentru această categorie profesională.

Printre nemulţumirile acestora sunt: lipsa unei legislaţii şi a unor reglementări adaptate la relaţiile din instanţe şi parchete; neadoptarea unui nou statut al personalului de specialitate din instanţe şi parchete, raportat la modificările legislative din ultimii ani şi care să contribuie astfel la eficientizarea activităţii acestor categorii prolesionale, cu implicaţii directe asupra calităţii actului de justiţie; creşterea continuă şi alarmantă a volumului de activitate înregistrată în perioada ultimilor ani urmare intrării în vigoare a noilor coduri juridice; sporirea atribuţiilor şi a responsabilităţilor acestor categorii de personal; existenţa unor scheme de personal auxiliar şi conex neadaptate volumului de activitate, responsabilităţilor şi atribuţiilor; lipsa unor sedii corespunzătoare desfăşurării activităţii profesionale şi a dotărilor necesare acesteia în multe dintre instanţe şi parchete; necorelarea veniturilor salariale cu atribuţiile, responsabilităţile şi importanţa muncii.

În ultimele aproximativ trei săptămâni, grefierii şi personalul conex din mai multe instanţe au protestat faţă de salarizarea şi condiţiile de muncă din sistem.

Grefierii sunt nemulţumiţi şi de afirmaţia ministrului Justiţiei, Raluca Prună privind "chiriile sine die" de 600 de euro lunar, de care beneficiază toată magistratura, inclusiv grefierii.

Federaţia Projust susţine că nu toţi grefierii primesc vreo sumă pentru chirie, ci doar aceia care îndeplinesc condiţiile legale. Mai mult, grefierii spun că au salarii mai mici chiar decât ale muncitorilor şi nu au voie să desfăşoare activităţi care să le aducă venituri suplimentare.

De asemenea, Federaţia Projust îi reproşează ministrului Justiţiei că a solicitat respingerea Statutului grefierilor, după şase ani în care s-a muncit la elaborarea lui.

Şi magistraţii mai multor instanţe şi parchete au demarat un ”protest public” care constă fie în soluţionarea doar a cauzelor urgente, fie în purtarea de banderole albe pe braţ de către judecători.

Protestele au fost decise în urma unor hotărâri ale Adunărilor Generale ale judecătorilor, care cer adoptarea unor măsuri privitoare la reorganizarea justiţiei, salarizarea nediscriminatorie a magistraţilor şi asigurarea separaţiei puterilor în stat, unele instanţe cerând inclusiv demisia ministrului Justiţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.