Fenomenele meteorologice extreme în România, cum au fost ultimele vijelii care au devastat localităţi din vestul ţării şi staţiunea Sinaia, din judeţul Prahova, vor fi tot mai dese şi tot mai violente, avertizează specialiştii. Climatologul Alex Trandafir afirmă că acest trend se va păstra, pentru că atât frecvenţa, cât şi intensitatea furtunilor este direct proporţională cu acumularea de energie care se duce în atmosferă pe măsură ce atmosfera se încălzeşte la nivel global. „Ar trebui să nu le mai privim ca pe nişte excepţii aceste fenmene care au loc atunci când o masă de aer rece o înlocuieşte pe cea caldă existentă”, explică Trandafir.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Aceste furtuni vor fi tot mai dese şi tot mai extreme, iar trendul se va păstra, pentru că, de fapt, atât frecvenţa, cât şi intensitatea lor este direct proporţională cu acumularea de energie care se duce în atmosferă pe măsură ce atmosfera se încălzeşte la nivel global. Atmosfera funcţionează exact ca un burete şi, pe măsură ce se încălzeşte, poate să reţină, să acumuleze cât mai multă umiditate, care, atunci când se descarcă, se întâmplă în mod foarte violent, aşa cum am văzut zilele acestea”, a declarat climatologul Alex Trandafir la Digi24.

Potrivit specialistului, valurile de căldură vor fi tot mai intense, aşa cum a fost pe tot parcursul lunii iunie.

„Aceste fenomene au loc atunci când o masă de aer rece o înlocuieşte pe cea existentă caldă. Pe măsură ce diferenţele acestea vor fi tot mai drastice şi mai severe, din nou şi furtunile şi fenomenele asociate, fie că vorbim despre vânt, despre inundaţii, despre grindină, vor fi tot mai intense şi vor cauza pagube tot mai mari. Ar trebui să ne obişnuim cu astfel de episoade pentru că sunt, iată, deja în ultimii ani, de la an la an, parcă tot mai prezente peste tot în zonă”, avertizează climatologul.

El spune că nu ar trebui să le mai privim ca pe nişte excepţii.

”Furtunile şi canicula sunt, oricum, o normalitate, dar este extrem de important să înţelegem că, deşi schimbările climatice nu le cauzează, acestea le intensifică şi, de fapt, influenţează aceste furtuni. Deşi există un grafic de normalitate pentru aceste furtuni, pentru temperaturi ridicate, toate aceste situaţii ies din acea normalitate şi normalitatea noastră, de fapt, se va duce în sus, să spunem aşa, în ideea în care noua normalitate va fi cu câteva procente peste limitele pe care le avem în prezent. Mă refer la viteze ale vântului, la cantităţi de precipitaţii înregistrate într-un timp foarte scurt şi aşa mai departe”, explică specialistul. 

El completează că ultimele date referitoare la recordurile de temperaturi înregistrate sunt „extrem de îngrijorătoare”, în special pentru că acum, la nivel global, cel puţin la nivelul continentului european, ar trebui să ne aflăm într-o „perioadă cu o variaţie normală a climei”, ceva mai rece.

„Se pare însă că, inclusiv acum, când oscilaţia din Pacific, care influenţează destul de mult vremea la nivel european, este neutră sau negativă, temperaturile înregistrează recorduri pozitive şi este îngrijorător pentru că anul viitor vom intra din nou în faza pozitivă, El Nino, când, teoretic, din nou, temperaturile pe continentul european sunt mai ridicate. Şi mă întreb, atunci, oare ce valori vom înregistra?”, a încheiat climatologul.

În ultimele zile, zone întinse ale României au fost „măturate”, de furtuni extrem de violente, cu vânturi puternice, chiar şi de 150 de km/h, asemănător unui ciclon de intensitate medie. În acelaşi timp, jumătate din ţară a fost sub avertizare cod roşu de caniculă, cu temperaturi de peste 40 de grade la umbră, iar cealaltă jumătae s-a confruntat cu temperaturi aproape la fel de sufocante.

Ultima furtună extrem de violentă a avut loc miercuri după-amiază, în staţiunea Sinaia, când vijelia a devastat centrul oraşului, doborând copaci peste maşini, drumuri şi căi ferate. Potrivit forţelor de intervenţie, 14 persoane au fost rănite, iar DN1, cel mai circulat drum din ţară, precum şi magistrala feroviară spre Braşov fiind blocate din cauza unor arbori doborâţi de vântul puternic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.