Prim-ministrul ungar Viktor Orbán se bucură de problemele politice ale preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea votului de încredere crucial din Parlamentul European programat joi. La rândul său, preşedinta Comisiei Europene a promis mai multă putere pentru regiunile UE într-un efort de a stinge o revoltă parlamentară înainte de votarea moţiunii de cenzură iniţiate de eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea, relatează POLITICO.
„E timpul să pleci”, a scris viktor Orbán miercuri într-o postare însoţită de o imagine a Ursulei von der Leyen ieşind dintr-un cadru roşu, simbolizând plecarea sa politică.
Postarea a apărut în contextul în care Parlamentul se pregăteşte să voteze joi dacă Ursula von der Leyen ar trebui să rămână la conducerea executivului UE, reflectând tensiunile crescânde din jurul conducerii sale.
Votul de încredere a fost iniţiat în urma frustrării faţă de comunicările secrete ale Uruslei von der Leyen cu directorul executiv al producătorului de vaccinuri Pfizer în timpul pandemiei. Vorbind la Strasbourg săptămâna aceasta, ea a respins acuzaţiile, avertizând în legătură cu o „ameninţare alarmantă din partea partidelor extremiste, care încearcă să polarizeze societăţile prin dezinformare”.
Într-o a doua postare, miercuri, Orbán a prezentat votul ca fiind un moment decisiv pentru Europa. „Mâine (joi - n.r.) va fi o zi turbulentă în Parlamentul European”, a scris el. „Votul a fost programat în urma scandalurilor de corupţie care se acumulează în jurul preşedintei, dar ştim cu toţii că este doar vârful icebergului corupţia. Este vorba despre competenţă, rezultate şi viitorul Europei”, a transmis premierul maghiar.
Atacul lui Orbán a venit la doar o zi după ce Comisia a emis recomandări economice specifice fiecărei ţări, îndemnând Ungaria să adopte măsuri fiscale „permanente” pentru a remedia deficitul bugetar. Guvernul ungar a ripostat, apărându-şi strategia economică. „Spre deosebire de Bruxelles, pentru guvern, familiile, pensionarii şi companiile maghiare sunt pe primul loc, nu multinaţionalele”, a declarat miercuri Ministerul Economiei din Ungaria într-un comunicat.
Tot marţi, Comisia Europeană a publicat raportul anual privind statul de drept în ţările membre şi a semnalat îngrijorări serioase cu privire la lipsa progreselor înregistrate în mai multe ţări, constatând că Ungaria, în special, nu a înregistrat niciun progres în ceea ce priveşte toate recomandările-cheie formulate în urmă cu un an, cu excepţia uneia.
Budapesta şi Bruxelles-ul sunt angajate de ani de zile într-un conflict mai amplu, UE îngheţând fonduri în valoare de miliarde de euro din cauza preocupărilor legate de statul de drept.
Cu mai puţin de un an până la următoarele alegeri naţionale din Ungaria, Orbán şi-a intensificat campania împotriva UE, având ca ţinte principale pe Ursula von der Leyen şi sprijinul blocului comunitar pentru Ucraina.
CONCESIA URSULEI VON DER LEYEN
Ursula Von der Leyen, la rândul său, a întins o ramură de măslin criticilor în ajunul votului crucial de neîncredere din Parlamentul European. Ea a promis mai multă putere pentru regiunile UE într-un efort de a stinge o revoltă parlamentară înainte de votarea, joi, a moţiunii de cenzură care a fost dezbătută luni în plen.
Socialiştii şi liberalii au ameninţat că se vor abţine în timpul votului în încercarea de a obţine angajamente politice de la von der Leyen cu privire la următorul buget pe şapte ani al blocului comunitar, pe care îl va prezenta miercurea viitoare.
În timpul unei întâlniri cu mize mari cu preşedinţii grupurilor politice din PE, marţi, la Strasbourg, von der Leyen a declarat că plăţile către regiuni - care reprezintă în prezent o treime din bugetul multianual al UE - vor continua în noul buget să fie distribuite autorităţilor locale, nu guvernelor naţionale, au declarat pentru POLITICO două persoane care au fost în sală.
Cu toate acestea, oferta lui Von der Leyen nu a fost suficientă pentru a potoli îngrijorările grupului socialiştilor şi democraţilor (S&D), care au fost din ce în ce mai critici la adresa conducerii sale în ultimele săptămâni. „Ne-au lipsit claritatea şi angajamentul. Dacă nu se schimbă nimic, va fi dificil pentru S&D să decidă să nu se abţină joi”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului pentru POLITICO după reuniunea de marţi.
Von der Leyen este de aşteptat să supravieţuiască votului de cenzură, chiar dacă grupurile parlamentare socialist şi liberal se abţin, deoarece moţiunea ar avea nevoie de o majoritate de două treimi în Parlament pentru a trece. Însă asta ar trimite un mesaj puternic că nu poate conta pe sprijinul necondiţionat al Parlamentului, notează POLITICO.
ROXANA MÎNZATU LUPTĂ PENTRU MENŢINEREA FONDULUI SOCIAL EUROPEAN
Socialiştii, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European, îşi leagă sprijinul de menţinerea Fondului social european, care ar trebui să combată sărăcia şi să sprijine grupurile vulnerabile. Comisarul pentru drepturi sociale, Roxana Mînzatu, ea însăşi socialistă, conduce un efort în cadrul executivului UE pentru salvarea fondului.
„Dacă tăiaţi acest fond din buget, loviţi Europa în inima sa, iar ceea ce va rămâne este o Europă fără suflet”, a declarat deputatul socialist Mohammed Chahim în Parlamentul European.
Susţinătorii susţin că decizia lui von der Leyen în privinţa fondurilor regionale este de natură să facă mai dificil pentru unii lideri autocratici, precum Viktor Orbán din Ungaria, să reducă finanţarea UE pentru regiunile guvernate de rivali politici.
Planul lui Von der Leyen de a creşte dramatic puterea guvernelor naţionale în gestionarea fondurilor regionale a fost criticat de parlamentari din toate partidele şi de mai mulţi dintre comisarii săi. Aceştia susţin că planul va submina democraţia locală şi va mări decalajul dintre părţile mai bogate şi mai sărace ale Europei.
REGIUNILE VOR CONTINUA SĂ PRIMEASCĂ DIRECT FONDURILE EUROPENE
Cu toate acestea, într-o concesie majoră, von der Leyen a garantat marţi că regiunile vor continua să primească direct sumele care sunt stabilite la Bruxelles. Potrivit unei persoane care a urmărit discuţiile, ea a anunţat anterior această măsură într-o întâlnire privată cu comisarul polonez pentru buget, Piotr Serafin, care militează, de asemenea, pentru un rol mai important al regiunilor. Serafin a negat însă că ar fi avut loc această discuţie.
„Aceasta este o cerere importantă pentru Parlamentul European”, a declarat Siegfried Mureşan, negociatorul bugetar pentru Partidul Popular European, de centru-dreapta.
Cu toate acestea, unii deputaţi şi comisarul italian pentru regiuni, Raffaele Fitto, o presează pe von der Leyen să facă un pas şi mai departe. Ei susţin menţinerea unui mecanism - cunoscut sub numele de formula Berlinului - care alocă o parte importantă din fondurile de coeziune regiunilor subdezvoltate din întregul bloc.
Este de aşteaptat ca discuţiile pe această temă sensibilă să fie soluţionate la sfârşitul săptămânii în timpul unor discuţii cu miză ridicată între von der Leyen şi mai mulţi comisari, scrie POLITICO.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...