Peste 28.000 de porci au fost sacrificaţi până în prezent în judeţul Brăila, unde au fost confirmate 31 de focare de pestă porcină africană, în 19 localităţi. Medicii sanitar-veterinar s-au confruntat şi cu refuzuri din partea proprietarilor, astfel de cazuri fiind la Tufeşti, unde a fost semnalată şi Poliţia, dar şi la Valea Cânepii, unde oamenii sunt nemulţumiţi că animalele le-au fost ucise pentru a proteja un complex din apropiere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, Gică Drăgan, peste 28.350 de porci au fost ucişi preventiv sau în focarele de boală. În judeţ au fost confirmate până în prezent 31 de focare, în 19 localităţi, inclusiv în municipiul Brăila,  iar la acest moment nu mai e nicio suspiciune în lucru.

În acţiunea de sacrificare a porcilor din focarele de boală sau din împrejuurimi, medicii sanitar-veterinar s-au confruntat şi cu refuzuri. Astfel de cazuri au fost la Valea Cânepii, în comuna Unirea, dar şi la Tufeşti.

"Am avut două cazuri de refuz, la Tufeşti şi la Valea Cânepii, unde oamenii la început nu au fost de acord cu sacrificarea animalelor după care am stat de vorbă cu ei şi au înţeles situaţia. La Tufeşti au fost două refuzuri, care au fost înaintate organelor competente, respectiv la Poliţie pentru refuz predare animale", a declarat Drăgan.

La Valea Cânepii, în comuna Unirea, deşi virusul pestei porcine nu a fost confirmat, toţi porcii au fost sacrificaţi. Oamenii s-au revoltat, reclamând că măsura a fost luată în detrimentul micilor gospodari, doar pentru a proteja un complex aflat în apropiere.

"Locuitorii comunei sunt crescători de animale. Omul îşi are un porc pe care să-l sacrifice de Crăciun, iar în rest mai cresc unu, doi pentru a avea un ban cu care să-şi asigure traiul zilnic. Luându-le acest drept, e normal că sunt foarte supăraţi. Oamenii mă întreabă când îşi pot repopula gospodăriile, sunt foarte supăraţi în general. La Valea Cânepii s-au ucis toţi porcii, circa 400-500 de animale, deşi nu a fost confirmată pesta, pentru a proteja un complex din zonă. Atât timp cât eu am protejat complexul, ar trebui, fie la repopulare să le dea porci la acelasi preţ, sau să le dea la Crăciun cu acelaşi preţ un porc pentru sacrificare", a declarat primarul comunei Unirea, Ioan Ungureanu.

El a adăugat că inspecţiile sanitar-veterinare care se făceau anual nu s-au mai realizat şi anul acesta, încercându-se o economie "pe spinarea crescătorului de animale".

"Activitatea sanitar-veterinară nu mai e sprijinită de Guvern. ANSVSA trebuia să facă inspecţii anuale, care erau primăvara de obicei, prin care se verifica efectivul de animale, or aceste inspecţii nu s-au mai plătit. Guvernul a încercat o economie pe spinarea crescătorului şi pericolul va fi mare pentru că sunt şi alte zoonoze care pun în pericol inclusiv viaţa omului: TBC, antrax sau boli care decimează efectivele de păsări, chiar dacă nu pun în pericol viaţa omului. Activitatea sanitar-veterinară nu mai e sprijinită de Guvern", a mai spus Ungureanu.

Pe de altă parte, oamenii aşteaptă momentul la care îşi vor putea repopula gospodăriile cu porci. Acest lucru nu se va întâmpla însă mai devreme de luna noiembrie, conform directorului DSVSA Brăila, Gică Drăgan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.