Poliţia Română anunţă că pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, în perioada 6 - 12 octombrie 2023, la nivelul structurilor Poliţiei Române, 10.318 poliţişti au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor. În ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate 618 activităţi, precum şi 846 de activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii. De asemenea, au fost controlate 1.603 unităţi de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor şi protecţia persoanelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

”În perioada 6 – 12 octombrie 2023, Poliţia Română a continuat acţiunile pe linia siguranţei şcolare în unităţile de învăţământ preunivesitar. Acţiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului şcolar. Pentru organizarea şi coordonarea activităţilor desfăşurate de structurile cu atribuţii şi responsabilităţi în creşterea gradului de siguranţă şcolară”, anunţă Poliţia.

Poliţia Română precizează că în anul şcolar 2023-2024, au fost derulate activităţile circumscrise consolidării climatului de siguranţă în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planului Naţional Cadru de Acţiune pentru siguranţa şcolară.

”Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, în perioada 6 - 12 octombrie 2023, la nivelul structurilor Poliţiei Române, 10.318 poliţişti au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor. În perioada de referinţă, au fost angrenaţi 7.970 de poliţişti în activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar. Totodată, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, au acţionat 1.382 de poliţişti care au asigurat intervenţia la 99 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, dintre care 50 au fost sesizate de cetăţeni prin S.N.U.A.U. – 112”, se arată în comunicat. 

De asemenea, au fost organizate 160 de acţiuni pe linia siguranţei în şcoli, fiind derulate  2.493 de activităţi de prevenire şi de informare, în cadrul a 1.305 unităţi de învăţământ preuniversitar, la care au participat 58.212 beneficiari.

”Dintre acestea, având ca scop creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying şi a celui de violenţă şcolară, putem evidenţia 907 ore de curs la care au fost abordate tematici pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă. Totodată, pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate 618 activităţi, precum şi 846 de activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii.

 

De asemenea, au fost controlate 1.603 unităţi de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor şi protecţia persoanelor.

”În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale şi constatate 3 infracţiuni, fiind adresate 14 informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii specifice privind siguranţa în unităţile de învăţământ. În cadrul planului, au participat 1.015 poliţişti la întâlnirile Grupului de acţiune constituit la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar. Totodată, au fost efectuate verificări ale unităţilor de alimentaţie publică situate în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, în urma cărora au fost adresate 151 de informări către instituţiile cu atribuţii specifice pentru remedierea neregurilor constatate”, precizează Poliţia. 

Autorităţile precizează că au fost organizate şi desfăşurate 645 de activităţi pentru verificarea respectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice de către pietoni şi conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi pentru verificarea conducătorilor auto care asigură transportul şcolar.

”În cadrul activităţilor derulate, au fost verificaţi 3.435 de conducători auto, dintre care 606 care asigură transportul şcolar. Totodată, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Ministerului Educaţiei s-a dispus continuarea activităţilor preventive având ca ţintă elevii, dar şi pentru informarea cadrelor didactice şi a părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevilor, prin intermediu Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, pe perioada septembrie-decembrie 2023, aferentă modulelor 1 şi 2 ale Anului şcolar 2023-2024”, precizează Poliţia. 

Astfel, vor fi desfăşurate activităţi de promovare a videoclipului realizat în baza Campaniei, ce cuprinde elemente sugestive atât din perspectiva portului fără drept de obiecte periculoase, cât şi a consumului de droguri. Pentru identificarea şi implementarea celor mai bune soluţii, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi şi cadrele didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar, în scopul creşterii gradului de siguranţă în mediul şcolar, poliţiştii vor continua derularea acţiunilor şi activităţilor specifice pe tot parcursul anului şcolar 2023 – 2024.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.