Pelerinajul religios de la Iaşi s-a încheiat, luni seară, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva fiind dusă înapoi în Catedrala Mitropolitană, în timp ce la rând se mai află câteva sute de oameni. Potrivit organizatorilor, în cele cinci zile de pelerinaj, aproximativ 140.000 de oameni s-au închinat la sfintele moaşte, durata maximă de aşteptare fiind de 18 ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe tot parcursul zilei de luni, mii de credincioşi au stat la rând pentru a ajunge la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, aşezate în curtea catedralei ieşene, însă spre seară numărul pelerinilor a scăzut sensibil, astfel că racla a fost dusă înapoi în interiorul lăcaşului de cult.

"În curtea Mitropoliei s-a format un nou rând, sunt câteva sute de oameni care aşteaptă să se închine, chiar dacă racla a fost reintrodusă în catedrală. Pelerinajul s-a încheiat cu bine. Oamenii au fost mult mai înţelegători ca în alţi ani, poate că şi vremea a contribuit la asta. N-au mai sărit peste rând, n-au încercat să intre în faţă, a fost mai multă linişte", a declarat, pentru News.ro, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Potrivit organizatorilor, în cele cinci zile de pelerinaj, aproximativ 140.000 de oameni s-au închinat la sfintele moaşte, durata maximă de aşteptare fiind de 18 ore.

Peste 500 de persoane au necesitat îngrijiri medicale, iar câteva zeci de oameni au fost transportaţi la spital. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat noaptea, când temperaturile au coborât spre zero grade.

Punctul culminant al pelerinajului religios de la Iaşi a avut loc duminică, zeci de preoţi oficiind Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată în faţa catedralei ieşene.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.