Patronii mai multor restaurante şi cafenele din oraşele în care au avut loc proteste antiguvernamentale le-au trimis manifestanţilor ceai, covrigi sau gogoşi. La Sibiu, o florărie le-a oferit narcise şi trandafiri jandarmilor care au însoţit coloana de manifestanţi, în timp ce proprietara unui loc de joacă a avut grijă de copiii protestatarilor cât timp aceştia s-au aflat la miting.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aşa am crezut că pot să ajut, astfel încât copiii să nu fie nevoiţi să participe la proteste. Sunt prea mici ca să-i expunem la asta, din punctul meu de vedere. Am avut multe reacţii negative, multe răutăţi, că nu trebuia să facem asta, dar nu regret nimic”, a declarat Venuela Velican, proprietara unui loc de joacă din zona istorică a municipiului Sibiu, care s-a oferit să aibă grijă de copiii manifestanţilor pe durata protestelor.

Femeia spune că regretă că nu s-au alăturat mai multe firme acestui demers, având în vedere că ”se poate”.

Întrebată dacă a fost până acum căutată de Poliţie sau de alte autorităţi ale statului cu atribuţii de control, Venuela Velican spune că firma ei nu a fost controlată, dar Poliţia l-a căutat pe proprietarul spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea. ”Poliţia l-a căutat pe proprietar. La noi nu au venit. Proprietarul a refuzat să ne spună ce doreau”, a spus Venuela Velican.

Tot la Sibiu, proprietara unei florării a pus la dispoziţie florile care au fost împărţite jandamilor. ”Toţi oamenii ştiau de ce am participat la protest, ne-au încurajat, au venit la noi să le dăm lor, ca la rândul lor să le dea jandarmilor. A fost o reacţie foarte frumoasă din partea oamenilor”, a spus Oana Jurj.

La rândul său, proprietarul unui restaurant din Sibiu a oferit ceai şi gogoşi.

În cele 11 zile de proteste, cel mai mare număr de manifestanţi a fost duminică, atunci când în stradă s-au aflat aproximativ 40.000 de oameni.

În Timişoara, reprezentanţii unui local i-au ajutat pe protestatarii din Piaţa Victoriei să facă ceai, spunând că au făcut acest gest ”din omenie” şi că sunt dispuşi să facă la fel în fiecare seară în care vor mai fi mitinguri.

”Am primit mai multe recenzii în ultimele zile, după proteste, cele mai multe bune. Oricum, a fost vorba de un efort comun, am pus la dispoziţie un fierbător de apă şi o bicicletă pe care o mai folosim la diferite evenimente din oraş. Oamenii au venit şi ei cu ceaiuri şi putem spune că ne-am încălzit reciproc. Am înţeles că alte localuri care au mai adus ceai la proteste au fost întrebate de bonurile fiscale. Mi se pare aberant, e ca şi când aş lua o plasă de portocale şi le-aş împărţi în centrul oraşului. Putem spune ca a fost o donaţie, ceaiul. Noi am dus acolo fierbătorul de opt litri şi apa, iar unii oameni au venit cu ceaiul. O parte dintre organizatorii protestelor au venit la noi în local şi le-am făcut ceva de mâncare, la finalul mitingurilor, dar facem asta din omenie, ca persoane de bine”, a spus reprezentanta localului.

Numărul record de participanţi la manifestaţiile de la Timişoara a fost atins tot duminică, aproximativ 40.000 de oameni protestând pe străzile oraşului.

Şi la Braşov mai mulţi patroni de cafenele şi baruri din zona centrală s-au solidarizat cu oamenii care au ieşit în stradă şi le-au oferit gratuit ceai fierbinte şi cafea. Patronii spun că este un gest de solidaritate şi nu o încercare de a-şi face publicitate.

Managerul unei cofetării a adus, în una dintre seri, turtă dulce pentru manifestanţi, spunând că prăjiturile sunt ”ca să le treacă gustul de la ce ne-a dat Dragnea“.

La Cluj-Napoca, în primele zile de protest, o pizzerie si un magazin de sucuri naturale au venit în spirijinul zecilor de mii de oameni aflaţi în piaţă pentru a protesta. Reprezentanţii acestora au distribuit gratuit felii de pizza şi mere. Peste 300 de kilograme de mere au ajuns la oameni în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Aproape 50.000 de oameni au fost în stradă, duminică, la Cluj, când s-a înregistrat cel mai mare număr de manifestanţi de la protestele din ultimele zile.

Şi în Capitală mai multe firme s-au solidarizat cu manifestanţii din Piaţa Victoriei şi au adus ceai, apă, fructe sau cornuri. De asemenea, părinţii şi-au putut lăsa copiii, în perioada în care au fost la proteste, la un club şi la o grădiniţă, în timp ce mai multe hosteluri, dar şi zeci de persoane au oferit gratuit cazare pentru cei veniţi din alte oraşe pentru a protesta în Bucureşti. Protestele antiguvernamentale au început în 31 ianuarie, în noaptea în care Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. În cele unsprezece zile de proteste, numărul record de manifestanţi în Piaţa Victoriei a fost atins duminică, peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.