Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) avertizează că dubla impunere fiscală practicată începând cu 2009 la care sunt obligate fabricile naţionale de medicamente este singura cauză pentru care dispar medicamentele fabricate în ţară. Astfel, din cele peste 1.000 de medicamente care fac obiectul dublei impuneri fiscale şi care costă, în marea lor majoritate ,mai puţin de 25 de lei în farmacie sau în spital, cel puţin 200 sunt nerentabile, din cauza suprataxării, explică Dragoş Damian, directorul PRIMER.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) avertizează că fabricile de medicamente din ţară sunt, de mai bine de opt ani, puse să plătească, pe lângă impozitul pe profit de 16%, şi un impozit pe cifra de afaceri, sub forma obligaţiei de plată pentru  “clawback”, care din 2015 depăşeşte valoarea impozitului pe profit.

“Această dublă impunere fiscală, care a trecut în anumite trimestre de 40%, este discriminatoare şi împovărătoare pentru agenţii industriali din acest sector economic şi reprezintă motivul pentru care membrii Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) au ajuns să fabrice medicamente care nu au rentabilitate economică, existând pierderi ce trec de 10%. Astfel, din cele peste 1000 de medicamente care fac obiectul dublei impuneri fiscale şi care costă în marea lor majoritate mai puţin de 25 de lei în farmacie sau în spital, cel puţin 200 sunt nerentabile, din cauza suprataxării aplicate în contextul celui mai mic preţ din UE. Continuăm să fabricăm aceste medicamente din respect pentru pacienţii din  România şi cu speranţa că ele vor fi scutite în cel mai scurt timp de obligaţia de plată de tip “clawback”,  explică  Dragoş Damian, director executiv PRIMER. 

Potrivit lui Damian, singura soluţie reală pentru a opri dispariţia medicamentelor ieftine este scutirea imediată de la plata obligaţiei “clawback” a medicamentelor care costă sub 25 de lei, pentru a nu îngreuna în continuare accesul pacienţilor la medicamentele fabricate în România.

"În ciuda repetatelor semnale de alarmă pe care PRIMER le-a tras la numeroase niveluri, autorităţile de resort par să nu înţeleagă rolul strategic pentru sistemul sanitar şi economie al fabricilor de medicamente din ţară, obligându-le pe acestea la plata simultană de impozit pe cifra de afaceri şi pe profit. În lipsa unui cadru fiscal corect şi predictibil, vom putea asista pe lângă problemele pe care le au pacienţii în a-şi procura medicamentele esenţiale şi la închiderea sau relocarea din ţară a unor secţii de manufacturiere sau a unor fabrici întregi. Unităţile de manufacturiere de medicamente din ţară, membre ale PRIMER, au pentru următorii 5 ani planuri ambiţioase de extindere şi tehnologizare în valoare de peste 100 milioane euro care vor crea peste 500 de noi locuri de muncă; toate aceste investiţii pot face din România un hub industrial cu deschidere pentru exporturi către toate ţările din regiune. Aceste planuri rămân însă pe hârtie, pentru ca în loc să investească în unităţi de manufacturiere, laboratoare de calitate, centre de cercetare-dezvoltare şi de studii clinice, membrii PRIMER sunt împovăraţi cu un impozit dublu nedrept şi impredictibil, de 40%", a mai spus Dragoş Damian, citat într-un comunicat de presă.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, consideră că un dialog deschis al autorităţilor cu fabricile de medicamente din ţară poate rezolva multe din probleme aprovizionării cu medicamente a pacienţilor români, pentru că site-urile de manufacturiere pot introduce rapid în fabricaţie aproape orice produs deficitar, a precizat sursa citată.

Din PRIMER fac parte 16 fabrici de medicamente din ţară: Ac Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel Srl, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Allvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa Sa, SLlavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma, Vim Spectrum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.