Medicul Marin Stamate a relatat pentru News.ro, ce s-a întâmplat marţi seară, când Spitalul Colţea a fost afectat de o pană de curent, iar el se afla în timpul unei intervenţii chirurgicale, fiind necesară la un moment dat ventilarea manuală a pacientului, când generatorul unităţii medicale nu a mai asigurat tensiunea optimă. Managerul spitalului, Mircea Lupuşoru, spune că nu au fost probleme pentru că există un generator, care a asigurat în toată această perioadă suportul zonelor vitale, adica ATI, bloc operator, şi că trebuie îmbunătăţite comunicarea cadrelor medicale şi modul de răspuns la astfel de situaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Doctorul Marin Stamate, medic primar ORL la Spitalul Colţea, afirmă că a fost o avarie ”combinată”, care a ţinut atât de Enel, cât şi de spital.
 
”Aveam un pacient, era o intervenţie oncologică care a durat vreo şase ore şi ceva şi s-a oprit curentul în timpul intervenţiei, dar a intrat generatorul care o vreme a făcut faţă până când a început să livreze tensiune suboptimală şi atunci aparatele de anestezie au încetat să funcţioneze şi a trebuit ca echipa anestezică să intervină să ventileze manual pacientul. Mai grav era că ieri în ATI aveam şi pacienţi intubaţi COVID, care erau dependenţi de suportul ventilator şi a trebuit avută o grijă specială şi acolo, adică personalul, care oricum era foarte puţin la acea oră, să se asigure că, dacă se opresc aparatele, pot interveni cu butelii de oxigen, tot aşa, manual”, a afirmat medicul.
 
El a precizat că în ATI nu s-a ajuns la această situaţie, doar în sala de operaţie recurgându-se la această metodă.
”Practic, aparatele intră într-un failed mode, într-o protecţie, pentru că tensiunea nu era cea de care au ele nevoie”, a explicat medicul.
 
Întrebat ce ar trebui făcut pentru a evita astfel de situaţii, medicul Marian Stamate a răspuns: ”Ar trebui făcut un audit energetic al fiecărui spital astfel încât în cazuri de forţă majoră să poată fi livrată energie cât trebuie, cum trebuie şi la tensiunea care trebuie, nu numai generatoare, dar trebuie să fie şi stabilizatoare de tensiune pentru că degeaba ai un generator care, la fel, trebuie şi el calibrat să aibă un rezervor care să ţină măcar jumătate de zi, şi asemenea lucruri nu sunt făcute, plus că una e să aduci un generator la început, când dotezi un spital sau renovezi şi după aceea se adaugă noi echipamente, noi echipamente, pentru că lucrurile evoluează şi necesarul de curent creşte şi trebuie reevaluat periodic. La noi mai avem o situaţie particulară, când am renovat spitalul, am reuşit să avem două surse de curent independente din două bulevarde, numai că, din păcate, nu s-a făcut interconectarea, adică atunci când pică sursa principală, să treacă pe sursa de rezervă şi abia ulterior, dacă pică şi a doua sursă, să înceapă generatorul. Aşa încât e de făcut o investiţie semnificativă, dar care în final salvează viaţa oamenilor. Aparţine de autorităţi în principiu”.
 
Medicul a subliniat că, la momentul avariei, în spital au fost echipe care erau obişnuite cu lucrul în condiţii de front, de dinainte de renovarea spitalului, acum 12-13 ani, în timp ce un personal nou şi neinstruit ar fi acţionat ori greu, ori inadecvat.
 
Mircea Lupuşoru, manager Spitalul Clinic Colţea: Au fost întreruperi în partea energiei electrice. Nu au fost probleme pentru că noi avem un generator, care a asigurat în toată această perioadă suportul zonelor vitale, adica ATI, bloc operator, deci nu au fost probleme
 
”Situaţia s-a rezolvat aseară. După două ore, două ore şi jumătate s-a rezolvat. Au fost întreruperi în partea energiei electrice, a curentului electric, ENEL a avut nu ştiu ce probleme şi am sunat la ENEL, ne-au înştiinţat că în jurul orei 19 vor remedia situaţia, dar nu au fost probleme pentru că noi avem un generator, care a asigurat în toată această perioadă suportul zonelor vitale, adica ATI, bloc operator, deci nu au fost probleme”, a afirmat Lupuşoru.
 
El a precizat că generatorul poate face faţă unor pene mai ample de curent şi că ”poate merge şi până la o săptămână şi jumătate, aproximativ 10 zile în continuu”.
”Ne descurcăm, suntem pregătiţi pentru astfel de situaţii”, a dat asigurări managerul.
 
Întrebat în legătură cu faptul că a fost necesară ventialre manuală pentru scurt timp pentru un pacient aflat în operaţie, Lupuşoru a declarat: ”A fost pentru câteva secunde doar, o problemă în momentul în care a preluat generatorul, în momentul în care se face switch-ul durează o perioadă între trei şi patru secunde şi atunci în acele secunde a existat această problemă, dar noi oricum eram pregătiţi şi cu butelii de oxigen şi suntem în continuare, avem la îndemână butelii de oxigen dar s-a remediat imediat situaţia”. 
 
Managerul Spitalului Colţea nu consideră că în momentul ăsta trebuie îmbunătăţit ceva din acest punct de vedere la nivelul dotărilor, dar trebuie îmbunătăţite comunicarea cadrelor medicale şi modul de răspuns la astfel de situaţii, ceea ce se va şi face în viitorul apropiat.
”În momentul în care apar astfel de situaţii, intervine acea teamă sau panică şi, fiind situaţii rar întâlnite, asta s-a mai întâmplat acum un an şi jumătate la noi, de exemplu, nici cadrele medicale şi nici pacienţii nu sunt obişnuiţi cu aşa ceva şi e de înţeles că se pot speria. Cei din ATI au fost pe fază, au verificat imediat monitoarele, care au funcţionat în permanenţă, toţi pacienţii ventilaţi au fost monitorizaţi. Nu s-a întâmplat absolut nimic. E totul sub control”, a dat asigurări managerul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.