Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) solicită autorităţilor, factorilor de decizie din sănătate şi politicienilor să rezolve urgent problema lipsei de pe piaţă a unor medicamente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

COPAC atrage atenţia că, potrivit unor informaţii oficiale transmise de Ministerul Sănătăţii Camerei Deputaţilor, un număr de 1534 de medicamente vor fi retrase de producători de pe piaţă, fiind trimise notificări Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Dintre acestea, un număr de 313 nu ar avea o altă variantă de tratament disponibilă.

”Am semnalat acest lucru din 1 martie, am tras nenumărate semnale de alarmă, iar Guvernul României nu a întreprins absolut nimic. (...) Situaţia este echivalentă cu o catastrofă şi totuşi nu se ia nicio măsură”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Acelaşi document realizat de Ministerul Sănătăţii ar arăta o listă impresionantă de medicamente importante care pleacă la export.

"Menţionăm următoarele exemple: Adalat (22.500 cutii/flacoane plecate) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Amaryl pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (5.297 cutii), Ampicilina (4.800 cutii), Arcoxia (28.202), Azarga pentru tratamentul glaucomului (7.262), Baraclude pentru tratamentul Hepatitei B (2.373), Betaloc(r)zok pentru tratamentul hipertensiunii (20.967), Copaxone pentru tratamentul sclerozei multiple (730), Kepra pentru tratamentul epilepsiei (3.821), Mabtera pentru tratamentului Limfomului non-Hodkin (98)", atenţionează organizaţiile pacienţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.