Osemintele a celor 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care au fost găsite în acest an în localitatea Gromki vor fi reînhumate, marţi, în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, din Rusia, ceremonia având loc în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, la 25 octombrie va avea loc la Rossoşka, Federaţia Rusă, ceremonia de reînhumare a osemintelor a 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Serviciul religios va fi oficiat de către un preot militar român”, spun reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale.

La ceremonie va fi prezentă o delegaţie a Ministerului Apărării, condusă de secretarul de stat Otilia Sava, fiind invitaţi şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federaţia Rusă şi ataşaţi militari străini acreditaţi la Moscova.

Proiectul de înhumare a osemintelor militarilor români într-un singur cimitir a fost demarat în 2014 de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, care a identificat mormintele a 4.345 de militari români căzuţi în lupta de la Volgograd şi înhumaţi în 65 de cimitire de campanie şi în gropi comune.

Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka a fost inaugurat în 2015 cu prilejul Zilei Armatei României, când au fost reînhumate rămăşiţele a 72 de militari români găsite în urma primelor exhumări din regiunea Volgograd.

Exhumările din regiune au continuat şi în anul 2016, iar în punctul de luptă Gromki au fost identificate osemintele celor 594 de militari români care vor fi reînhuimate în aşezământul social-cultural românesc de la Rossoşka.

În anii următori va continua centralizarea osemintelor eroilor români căzuţi în campania din regiunea Volgograd, Republica Kalmâkia, cât şi din ţinutul Krasnodar, precizează MApN.

Ziua Armatei României este sărbătorită prin manifestări organiate în toate localităţile în care sunt unităţi militare şi în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militari români.

La Bucureşti, marţi vor avea loc ceremonii militare de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol. În aceeaşi zi, de la ora 18.30, va avea loc retragerea cu torţe, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, Şoseaua Cotroceni, Bulevardul Iuliu Maniu, Bulevardul Vasile Milea, Statul Major al Forţelor Terestre.

De asemenea, marţi vor avea loc ceremonii pentru depunerea de coroane de flori la cimitirele şi monumentele dedicate eroilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina.

La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.