Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că toţi angajaţii, chiar şi cei din instituţiile publice, trebuie să preia din povara crizei provocată de coronavirus, de aceea a fost elaborat un proiect prin care angajaţii de la stat vor intra într-o formă de şomaj tehnic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane de angajaţi din mediul privat la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul PFA, intreprinderilor familiale sau altor forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta am hotărât, împreună cu ministrul Muncii şi cu ministrul Finanţelor, să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o formă de preluare a acestei greutăţi, printr-o formă de solidaritate, mecanism pe care l-am gândit şi din raţiuni epidemiologice, pentru a reduce riscul de răspândire”, a declarat Orban.
 
Premierul a mai spus că mecanismul este simplu: jumătate din angajaţii unei instituţii vor lucra, iar cealaltă va sta în somaj tehnic în aceeaşi perioadă. Acest lucru ajută şi la diminuarea răspândirii coronavirusului.
 
"Este un mecanism simplu. În instituţiile publice, angajaţii vor fi împărţiţi, să spun, în jumate. Pe fiecare birou, serviciu, direcţie, astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile sau câte sunt, 10 zile, deci practic 10 zile lucrează şi restul rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în şomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare în care se manifestă virusul la persoanele infectate şi în felul acesta putem să diminuăm răspândirea virusului. Pe de altă parte, această procedură urmând să asigure funcţionalitatea instituţiilor. Ministrul Muncii a elaborat proiectul”, a mai declarat Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.